Sfântul Ierarh Antim Ivireanul (1650-1716) a fost „unul dintre cei mai vrednici ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române”, păstorind în Țara Românească pe vremea domnitorilor Constantin Brâncoveanu, Șerban Cantacuzino şi Nicolae Mavrocordat. Era originar din Iviria (Georgia de astăzi), încununându-se la Botez cu numele de Andrei. În tinerețe, smeritul ierarh a căzut rob la turci, unde…
Categorie: Biografii luminoase
28.11.2016 – Istorie, tradiţie şi specificitate la Biserica „Sf. Gheorghe-Nou” din Craiova Eustațiu Stoenescu – maestrul, ctitorul și pictorul
Puțini oameni știu despre maestrul Eustațiu Stoenescu că a fost cel care a pictat interiorul Bisericii „Sf. Gheorghe-Nou” din Craiova. Lucrarea sa a început după restaurarea şi consolidarea sfântului locaş, între anii 1913-1924, după planurile arhitectului Petre Antonescu și Henriette Delavrancea Djibory. Zugravul interiorului Bisericii Sf. Gheorghe-Nou din Craiova, artistul plastic Eustațiu Stoenescu, nefiind un…
24.08.2016 – Misiunea jertfelnică a slujitorilor olteni
După desfiinţarea Mitropoliei Olteniei în aprilie 1945 şi înlăturarea Mitropolitului Nifon Criveanu, Arhiepiscopia Craiovei a fost reînfiinţată la sfârşitul anului 1947, fiind ales arhimandritul Firmilian Marin. Din 25 martie 1949, Arhiepiscopul Firmilian a fost ridicat la rangul de mitropolit, iar cele două episcopii au fost contopite sub denumirea Episcopia Râmnicului şi Argeşului cu sediul la…
17.05.2016 – In Memoriam IPS Nestor Vornicescu: Acte şi fapte de întrajutorare ortodoxă
Mitropolitul de veşnică pomenire Nestor Vornicescu (1 octombrie 1927, Lozova, județul Lăpușna, azi Republica Moldova – d. 17 mai 2000)a avut pentru românii din jurul ţării sau pentru cei din diasporă o atitudine pozitivă şi activă, explicabilă şi pentru faptul că originea sa este dintr-o provincie ocupată de bolşevismul sovietic. Ca teolog, îl interesau, în principal, relaţiile interortodoxe privite…
15.01.2016 – Mihai Eminescu, un apologet al Ortodoxiei româneşti
Dorinţa construirii unei Catedrale a Mântuirii Neamului a fost evocată drept o necesitate pentru poporul român încă din anul 1881. Puţini ştiu însă că această iniţiativă, istorică pentru credinţa ortodoxă a neamului nostru, îi aparţine marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu. Dăruit de Dumnezeu cu nenumărate virtuţi, poetul de geniu de la a cărui naștere…
29.12.2015 – Ioan Iordache, sacerdotul care şi-a învăţat credincioşi să fie liberi
La Biserica „Madona Dudu” din Craiova a slujit cu ceva timp în urmă un preot care, deşi n-a apucat libertatea postdecembristă, a trăit şi a propovăduit cu toată fiinţa adevărul euharistic, împărtăşindu-l credincioşilor săi prin slujirea şi activitatea pastorală. Este vorba de preotul Ioan Iordache, reprezentant de seamă al unei generaţii cu totul aparte de…
04.12.2015 – Bogăţie de daruri şi valori sfinte în aşteptarea Crăciunului:Triada „Moşilor” din luna lui Undrea
Trei sărbători, dintre cele mai îndrăgite ale Bisericii noastre, marchează sfârşitul de an calendaristic: Sfântul Apostol Andrei,Sfântul Ierarh Nicolae şi Naşterea Domnului (Crăciunul). Toate trei au darul de a transcende credinţa mărturisită a oamenilor. Ceea ce caracterizează însă aceste sărbători, între altele, este tradiţia de a se oferi daruri. La început, acest obicei îi privea…
14.08.2015 – Sfântul Constantin Brâncoveanu, apologet al tradiţiei româneşti
În istoria poporului român au existat numeroase exemple practice ale strânsei colaborări dintre teologie şi cultură. Cel mai pilduitor rămâne însă epoca brâncovenească, denumită de altfel „epoca de aur a culturii româneşti”. Strălucirea ei, legată de realizări şi personalităţi de prestigiu care au condus destinele Ţării Româneşti, rămâne însă tributară Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu…
26.05.2015 – Valorile artei populare gorjeneşti peste veacuri: Brâncuşi, sau drumul de la Hobiţa la Paris
Hobiţa, localitate gorjeană aşezată la poalele Carpaţilor, are de povestit multe despre istoria poporului nostru. Situată la câţiva kilometri de fosta graniţă a Imperiului habsburgic de odinioară, această veche vatră de cultură şi spiritualitate ortodoxă a dăruit ţării, la anul 1876, în zilele de 19 ale lunii lui februarie, pe marele nostru sculptor Constantin Brâncuşi….
01.04.2015 – Preotul Grigorie Cârstea, Slujitorul cu voce de aur din Cetatea Băniei
Curgerea neîntreruptă a timpului, în raport cu veşnicia lui Dumnezeu, ne învaţă că nu avem o patrie stabilă aici, pe pământ, ci suntem călători, oaspeţi, aşa cum au fost şi părinţii noştri. „Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului, aşa va înflori. Că vânt a trecut peste el şi nu va mai fi, şi…
06.02.2015 – Centenarul naşterii: Patriarhul Teoctist sau rezistenţa prin credinţă
Născut la 7 februarie 1915 în satul botoşenean Tocileni, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai Marghioalei şi Dumitru, Toader urmează şcoala primară în satul natal (1921-1926), intră ca frate la schitul Sihăstria şi apoi la Mănăstirea Vorona din jud. Botoşani (1928), urmează Seminarul monahal al fraţilor elevi de la Mănăstirea Neamţ (1930) şi…
18.08.2014 – Sfântul Constantin Brâncoveanu şi moştenirea sa peste veacuri: Tradiţia brâncovenească în Oltenia
Sfântul Constantin Brâncoveanu, prăznuit la sorocul celor trei secole de la a sa mucenicească întru Hristos săvârşire, pare mai viu ca oricând în amintirea neamului nostru. Generoasa lui moştenire culturală şi bisericească a sădit în plămada Ortodoxiei româneşti mărturii nemuritoare peste veacuri. Sărbătoarea împlinirii a trei secole de la martirajul Sfântului Constantin Brâncoveanu, împreună cu…
21.07.2014 – Sfinţii ai Bisericii cu moaşte în pământul Olteniei: Mărturia Sfântului Grigorie Decapolitul
Sfântul Grigorie Decapolitul se numără în rândul iubitorilor de Hristos care au mărturisit credinţa cea adevărată în secolele VIII-IX. Întreaga viaţă a închinat-o lui Dumnezeu, luptând împotriva celor care defăimau sfintele icoane. A trecut la cele veşnice la 20 noiembrie 842, sfintele sale moaşte găsindu-se astăzi spre închinare în mănăstirea vâlceană Bistriţa, unde au fost…
24.01.2014 – Din viaţa şi activitatea Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu: Prinţ al Ortodoxiei, apărător al valorilor perene româneşti
Între sfinţii români care şi-au trăit viaţa după rânduiala lui Dumnezeu, jertfa domnitorului Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu, şi a fiilor săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, împreună cu Ianache Văcărescu, sfetnicul său, oferă un strălucit exemplu de dragoste martirică pentru Hristos şi pentru credinţa noastră strămoşească. În istoria neamului nostru, jertfa lor atinge o culme…
26.07.2013 – Preotul Tudor, părintele credinciosilor din Calafat: Omagiu la sorocul de 75 de ani de viaţă
În luna iulie, venerabilul preot Valerian Tudor din Calafat, judeţul Dolj, a împlinit vârsta de 75 de ani. Vreme de aproape patru decenii, istoria vieţii unui om s-a împletit cu istoria vieţii unei biserici şi a unei comunităţi creştine din vatra eparhiei noastre. A fost unul dintre cei mai merituoşi clerici din câţi mi-a…