Praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” sau „Floriile” a fost cinstit de mii de credincioşi din Mitropolia Olteniei. În Cetatea Băniei, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în Paraclisul mitropolitan „Maica Precista” – Dudu.
Sfintele lăcaşuri de închinare din Oltenia şi-au deschis porţile pentru mulţimea credincioşilor, veniţi la rugăciune în duminica Floriilor. Pavăză duhovnicească pe ultimele trepte ale Postului Mare, Intrarea Domnului în Ierusalim vesteşte apropierea celui mai mare praznic al creştinătăţii, Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Tradiţia populară asociază această sărbătoarea cu venirea de drept a primăverii. „Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii”, spuneau odinioară străbunii noştri.
„Intrarea în Ierusalim arată aşezarea noastră în Ierusalimul cel Ceresc”
La Craiova, marele praznic a fost întâmpinat cu „osanale de bucurie” de sute de credincioşi. IPS Părinte Mitropolit Irineu a liturghisit, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în Paraclisul mitropolitan „Maica Precista” – Dudu. La finalul slujbei, credincioşii prezenţi au primit din partea IPS Părinte arhiereşti binecuvântări şi cuvânt ziditor suflet. „Intrarea istorică a Domnului în Ierusalim arată de fapt aşezarea noastră în Ierusalimul cel Ceresc, în Ierusalimul Eshatologic, în Ierusalimul viitor al vieţii noastre. În acest conext, Sfântul Evanghelist Ioan ne învaţă că, deîndată ce Mântuitorul Hristos S-a răstignit, noi ne-am făcut moştenitori ai Împărăţiei Cerurilor. Această Împărăţie este deschisă în chip tainic atunci Domnul intră smerit în Ierusalimul pământesc, plinind astfel cuvintele proorocilor celor de demult. După Dumnezeiasca Înviere, Sfinţii Apostolii primesc în mod deplin această încredinţare. Asemenea lor, şi noi, având înainte intrarea desăvârşită în Împărăţia cea cerească, descoperim în Dumnezeiasca Înviere ceea ce dorim cel mai mult, şi anume să fim alături de Tatăl cel Ceresc, împreună cu Fiul şi cu Sfântul Duh. De aceea vom rosti cu toţii în ziua de Paşti această cântare: «Saltă şi te bucură Ierusalime căci slava Domnului peste tine a răsărit». Iată cum Ierusalimul din Evanghelia Sfântului Ioan, ca eveniment istoric, se prelungeşte în cântarea pascală, ca eveniment viitor, atunci când lumea va trece în Împărăţia lui Dumnezeu. În această cântare sunt cuprinşi cu toţii, laolaltă cu Apostolii, ucenicii, cu cei ce venise să-l vadă pe Lazăr, cu pruncii şi cu toţi cei care strigă: «Osana Fiul lui David, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului»”, a spus IPS Părinte Irineu.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Adrian Boldişor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei”, a primit Taina Preoţiei pe seama Paraclisului mitropolitan „Madona – Dudu” din Craiova. La final, Mitropolitul Olteniei a citit, după rânduială, rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei mitropolitane din Craiova.
Diac. Ioniţă Apostolache