Copiii de la Centrul social de zi „Aripi de Lumină”, patronat de Mitropolia Olteniei prin Asociaţia Vasiliada, au participat săptămâna aceasta la o acţiune de socializare organizată la Colegiul National Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova. Cu acest prilej, alături de colegii lor mai mari, copiii au pregătit prăjituri de post şi alte preparate alimentare, activitate care s-a desfăşurat în cadrul unui parteneriat educaţional încheiat în anul 2009, între Centrul “Aripi de Lumină” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu”.
„Sub îndrumarea doamnelor profesoare de la Colegiul „Gheorghe Chiţu”, copiii au pregătit împreună sandwich-uri, după care le-au ornat, produse de post, cornuleţe şi fursecuri cu diferite forme, precum steluţe, inimioare, fluturaşi. Activitatea a fost întâmpinată de către micuţi cu mult entuziasm, au interrelaţionat, au socializat, s-a creat o atmosferă destinsă, relaxantă. Copiii au participat cu interes, curiozitate, exersându-şi astfel abilităţile practice şi de comunicare, s-au stabilit relaţii de prietenie şi colaborare foarte frumoase”, a precizat Renata Banescu, psihopedagog la Centrul pentru copii „Aripi de Lumină”.
De cum au fost întâmpinaţi de către prietenii lor mai mari, copiii şi-au arătat nerăbdarea de a începe lucrul. Astfel că, dând dovadă de creativitate şi fiind dornici de a prepara prăjituri cât mai gustoase, micuţii au întins aluatul, l-au porţionat cu forme speciale, au schimbat opinii cu privire la cunoştinţele despre reţetele acestor acestor produse de post. „A fost minunat, mi-a placut rolul de bucătăreasă, pentru câteva ore, mai ales că am avut aşa colegi deosebiţi. Nici nu am simţit când a trecut timpul, aşa bine m-am simţit, ca într-o mare familie”, a mărturisit Mădălina, de 13 ani. Cristina a fost la fel de încântată de rezultatul muncii sale şi spune că se va implica în acţiunile Centrului ori de câte ori va avea ocazia. „Au fost câteva ore de relaxare, de voie bună, în care am şi învăţat câteva din secretele unor prăjituri delicioase. Am descoperit că într-adevăr îmi place să lucrez la bucătărie, şi cu siguranţă mama mea va fi fericită când îi voi povesti acasă cum mi-am petrecut ziua şi, mai ales, când o voi ajuta la bucătărie”, a adăugat Cristina, de 13 ani.
Cadrele didactice din cadrul Colegiului spun că parteneriatul dintre cele două unităţi educaţionale are la bază o serie de activităţi, printre care vizite la teatru şi la muzeu. „Elevii noştri participă cu bucurie la aceste acţiuni pentru că se întâlnesc cu colegii lor mai mici, îi invaţă reţete de bucătărie, confecţionează împreună diverse obiecte, au mers la teatru, vom ajunge la muzeu, acestea fiind câteva dintre programele educaţionale iniţiate”, a subliniat Ana Paraschivescu, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul „Gheorghe Chiţu”.
(Gabriela Popescu)