Centrul Social pentru Copii „Aripi de Lumina” din Craiova, al Asociaţiei Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, a încheiat un parteneriat educaţional cu Gradiniţa „Floarea Soarelui”, care se derulează sub genericul „Prieteni pentru Prieteni”. Parteneriatul a debutat în luna octombrie 2012 şi se va încheia în luna iunie a acestui an, perioadă în care instituţiile partenere desfaşoară o serie de activităţi şi proiecte educaţionale, în beneficiul copiilor. „Avem un parteneriat frumos cu Centrul pentru Copii „Aripi de Lumină” şi ne-am bucurat de o colaborare exemplară începând cu perioada sărbatorilor de iarnă. În cadrul parteneriatului amintit am organizat mai multe acţiuni, printre care o donaţie de jucării pentru copiii din centrele Asociaţiei Vasiliada sau, aşa cum s-a întamplat în luna februarie, o activitate reacreativă în care micuţii Centrului „Aripi de Lumină” au lucrat maşti alături de preşcolarii noştri. Pentru zilele de 1 si 8 Martie, ne-am gândit sa reînviem tradiţiile specifice poporului român astfel încat, ca în fiecare an, Marţişorul să fie sărbătorit şi la noi în unitate”, a precizat Barbu Melinda, director al Grădiniţei „Floarea Soarelui”.
Mărţişoare din lut, pentru Ziua Mamei
Mai mult, Gradiniţa „Floarea Soarelui” a donat Asociaţiei Vasiliada cărţi dăruite de către copiii unităţii de învăţământ preşcolar, care vor fi oferite micuţilor dintr-o comunitate rurală dezavantajată, unde Asociaţia Vasiliada implementează proiectul „Caravana cu poveşti”. Activităţile derulate de cele două instituţii sunt numeroase, cea mai recentă desfaşurându-se în pragul zilei se 8 Martie, moment pentru care micuţii s-au pregătit îndelung. Cu acest prilej, sub îndrumarea specialiştilor, ei confecţionează în fiecare zi felicitări, marţişoare din lut dar şi prin metoda Quilling, pe care le vor dărui mamicilor şi bunicilor în ziua de 8 Martie. Tot în cadrul parteneriatului, în ziua de marţi, 5 martie, un grup de copii ai Centrului au mers în vizită la copilaşii de la Gradiniţa „Floarea Soarelui”, pentru a lucra împreună, pentru mămici, coliere din hârtie creponată. De asemenea, copiii şi-au oferit reciproc martişoare şi flori create manual, cât şi doamnelor educatoare, au prezentat un moment artistic şi au recitat poezii. „Toate aceste activităţi îi ajută pe copii în cultivarea toleranţei, exersarea răbdării şi a capacităţii de comunicare, în stimularea imaginaţiei, a creativităţii, dezvoltarea spiritului de muncă în echipă, a solidarităţii şi a receptivităţii faţă de nevoile semenilor, cât şi în educarea sensibilităţii”, a subliniat Renata Banescu, psihopedagog la Centrul Social pentru Copii „Aripi de Lumină”.
Copiii au fost încantaţi de vizita facută la gradiniţa şi spun că doresc să-i revadă cât mai curând pe prietenii lor mai mici. „A fost frumos, ne-am învăţat unii pe alţii să creăm modele de coliere cât mai frumoase, ne-am ascultat părerile, am participat la momente artistice speciale, am cunoscut colegi noi şi prietenoşi”, ne-a mărturisit Mihaela, de 13 ani. Doamnele educatoare Roman Carmen şi Iancu Alexandrina le-au fost alături micuţilor în toate aceste momente, reuşind să le insufle, ca de fiecare dată, dragostea pentru lucrul în echipă. „Ne-am pus multe speranţe în acest parteneriat, urmărim astfel socializarea copiilor şi, mai ales, aceştia să găsească în partenerii lor adevăraţi prieteni. Avem încredere că toate realizarile pe care le vom face împreuna vor fi un pas spre o colaborare fructuoasă, de viitor”, a subliniat Iancu Alexandrina, educatoare la Gradiniţa „Floarea Soarelui”.
Expoziţie de mărţişoare şi felicitări
Tot în această perioadă, Asociaţia Vasiliada desfăşoară tradiţionala campanie prilejuită de sărbătoarea Mărţişorului, intitulată sugestiv „Un mărţişor pentru o viaţă mai bună”. Cu această ocazie, între 1-8 martie, în Centrul comercial Baumax din Craiova sunt expuse mărţişoare, felicitări, tablouri, brăţări confecţionate de către beneficiarii Centrului de Informare şi Consiliere pentru Persoane cu Disabilităţi „Sfânta Ecaterina”, ai Centrului Social pentru Copii „Aripi de Lumină” şi Centrului Social de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost „Sfântul Vasile”, ale Asociaţiei Vasiliada. „Aceste obiecte specifice sunt croşetate, desenate, decupate, împletite sau pictate de către beneficiari în cadrul orelor de terapie ocupaţională. Mărţişoarele nu se vând, cei care doresc să facă o donaţie pentru susţinerea programelor noastre sociale vor primi în dar un obiect confecţionat în centrele noastre. Fondurile obţinute în cadrul acestei campanii vor fi folosite pentru achiziţionarea mărţişoarelor necesare în programele de terapie ocupaţională a beneficiarilor Asociaţiei Vasiliada”, a precizat părintele diacon Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului „Sfântul Vasile” din Craiova.
(Gabriela Popescu)