Mult aşteptatul eveniment al sosirii moaştelor ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în Mitropolia Olteniei a adunat mii de credincioşi la Craiova, primul popas al pelerinajului ce va dura o săptămână (28 aprilie – 5 mai). Evenimentele care au încununat solemnitatea acestui moment au avut în centru Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie”, în sobor de arhierei.
Moaştele Sfântului Calinic de la Cernica au ajuns în Cetatea Băniei în seara zilei de sâmbătă, 28 aprilie. Delegaţia, condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei şi de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost primită de câteva sute de credincioşi la Catedrala mitropolitană, în frunte cu un numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. În cântările de Te Deum, racla Sfântului Calinic a fost aşezată alături de cea în care se află moaştele sfinţilor: Nifon, Serghie, Vah şi Tatiana. Din Catedrala „Sfântul Dumitru, moaştele celor cinci sfinţi au fost aşezate pe o esplanadă, special amenajată în faţa sfântului locaş, spre a fi cinstite de credincioşi.
Din acest moment, inimile a mii de olteni s-au rugat la unison Sfântului Calinic, căutând alinare de suferinţe lângă racla sfintelor sale moaşte. Rândurile au crescut mereu, fiecare aşteptând cu răbdare ceasul întâlnirii cu Sfântul Ierarh, făcător de minuni. În toate aceste zile, din seara de 28 aprilie şi până luni, 30 aprilie, la prânz, catedrala mitropolitană a rămas permanent deschisă credincioşilor.
„Inima Sfântului Calinic este inima Mântuitorului Hristos”
Slujbele rânduite pentru acest mare eveniment au debutat cu slujba de Priveghere, oficiată de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu IPS Părinte Irineu. La finalul Vecerniei celei Mari, Mitropolitul Olteniei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a accentuat dimensiunea adâncă a sfinţeniei şi paternitatea spirituală a Sfântului Calinic de la Cernica, vrednic păstor al credincioşilor olteni, în urmă cu mai bine de 160 de ani. „Sfântul vine în Oltenia ca părintele la fii săi, vine ca să ne mângâie şi să ne dăruiască daruri bogate. Este prima dată când sfintele sale moaştele sale ies din Mănăstirea Cernica şi vin în acest pământ binecuvântat unde s-a ostenit şi a născut mulţime de fii duhovniceşti. Pe oriunde a mers, Sfântul Calinic, trăsături vizibile de har dumnezeiesc şi astăzi vin ca să reîmprospăteze aceste minunate miresme ale Sfântului Duh. El ne revarsă această binecuvântare, iar noi îi mulţumim preabunului Dumnezeu că ne-a învrednicit în aceste zile să-l avem pe părintele nostru ocrotitor în mijlocul mitropoliei pe care odinioară a păstorit-o”. Tot în acest sens, IPS Părinte a subliniat faptele de sfinţenie şi minunile săvârşite de Sfântul Calinic: „Prin rugăciune Sfântul Calinic a înmulţit făina, atunci când fraţii de la Cernica rămăseseră fără hrană, cu rugăciunea sa a tămăduit mulţime de bolnavi. Iată de ce putem spune că inima Sfântului Calinic este inima Mântuitorului Iisus Hristos. Este o inimă plină de iubire pentru că el a învăţat şcoala înţelepciunii şi a sfinţeniei. Sfântul este plin de multă mireasmă duhovnicească şi când binecuvintează pe cineva aşează în întreaga sa fiinţă puterea Duhului Sfânt, aşa cum reiese din troparul său: «sfinţeşte simţirile şi dăruieşte tămăduiri»”.
În cea de-a doua zi a praznicului, Duminica „Femeilor mironosiţe”, un sobor de doisprezece arhierei, preoţi şi diaconi au oficiat Sfânta Liturghie. Au participat: IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoare şi Bacăului, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar Patriarhal, PS Emialian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Femeile creştine, „mame şi rugătoare osârduitoare”
La finalul slujbei, IPS Laurenţiu a explicat credincioşilor pericopa duminicală şi a subliniat importanţa femeii creştine în viaţa Sfintei Biserici „Aceste persoane binecuvântate de Dumnezeu cărora noi le acordăm mai mult slăbiciune decât putere, iată că au fost mai neînfricate decât ucenicii şi mai statornice în slujirea Mântuitorului Hristos decât toţi cei care L-au auzit şi L-au văzut. Au stat lângă Maica Domnului, suferind împreună durerea străpungerii inimii de către sabia morţii. Dintre ele Maria Magdalena a fost prima care L-a văzut pe Mântuitorul înviat. Toate aceste mărturii se transmit asupra femeilor noastre care trebuie să fie cinstite ca mame şi rugătoare osârduitoare. În calendarul Bisericii noastre se numără multe nume de sfinte, dovadă a faptului că femeia trebuie cinstită şi respectată pentru calităţile ei deosebite”. În semn de preţuire pentru împreună slujirea şi pentru bucuria primirii sfintelor moaşte în Oltenia, IPS Părinte Irineu le-a oferit arhiereilor participanţi câte o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Calinic, alături de Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, ucenicul şi duhovnicul său. Totodată, PS Părinte Varsanufie Prahoveanul i-a oferit IPS Părinte Irineu o icoană argintată cu chipul Sfântului Calinic, ca dar din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Pe tot parcursul pelerinajului la sfintele moaşte, toţi credincioşii au primit din partea părinţilor câte o iconiţă cu Sfinţii Calinic şi Irodion, emblema acestei manifestări.
După prânz, arhiereii participanţi au fost primiţi de IPS Părinte Irineu la reşedinţa mitropolitană din Craiova unde au semnat în cartea de onoare a Palatului „Vorvoreanu” şi au participat la poza de grup.
Sfânt Maslu în sobor de arhierei
Programul liturgic a continuat prin slujba Sfântului Maslu, oficiat de IPS Părinte Irineu, PS Părinte Nicodim, PS Părinte Sebastian şi PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, alături de un sobor de arhimandriţi, preoţi şi diaconi. La final, Mitropolitul Olteniei a arătat cât de importantă este această Sfântă Taină pentru sănătatea sufletească şi trupească a credincioşilor. „Sfântul Maslu este o Taină a Bisericii noastre Ortodoxe prin mijlocirea căreia noi primim darul Duhului Sfânt, iertarea păcatelor şi tămăduire de bolile noastre sufleteşti şi trupeşti. Prin ungerea cu undelemnul sfinţit sfinţim mădularele noastre pentru a lucra neîncetat mântuirea noastră. Prin urmare, această Sfântă Taină are un rol esenţial în viaţa noastră şi nu trebuie să apelăm la ea numai atunci când suntem pe patul de suferinţă”, a spus IPS Părinte.
Slujbele de duminică s-au încheiat prin oficierea Privegherii (Vecernia Mare unită cu Litia, Utrenia şi Acatistul Sfântului). Au participat IPS Părinte Irineu, alături de PS Părinte Varsanufie Prahoveanul care, la finalul Vecerniei, a ţinut un cuvânt de învăţătură. De la miezul nopţii, un sobor de preoţi au oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada din faţa catedralei mitropolitane, alături de raclele cu moaştele sfinţilor.
Popas la Centrul Eparhial din Craiova
În cea de a treia zi de prăznuire la Craiova, luni, 30 aprilie, credincioşii au putut participa la slujba Sfintei Liturghii, oficiată la altarul Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de IPS Părinte Irineu şi PS Părinte Varsanufie Prahoveanul, în sobor de preoţi şi diaconi. După slujbă, racla Sfântului Calinic a fost purtată în procesiune până la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei unde a fost aşezată în Bisericuţa paraclis „Toţi Sfinţii”. Timp de un ceas, toţi angajaţii Arhiepiscopiei s-au închinat şi s-au rugat sfântului pentru sănătate trupească şi mântuire sufletească.
În aceeaşi zi, racla cu sfintele moaşte a fost purtată în Arhiepiscopia Râmnicului unde a fost aşezată în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnic.
Diac. Ioniţă Apostolache