Mânăstirea Tismana din judeţul Gorj a găzduit, în zilele de 11 şi 12 noiembrie, mai multe manifestări cultural religioase, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a „Săptămânii Educaţiei Permanente – Festivalul Şanselor Tale”. Organizatorii evenimentului au fost Fundaţia „Cuvântul care zideşte” a Mitropoliei Olteniei şi Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. Manifestările au debutat cu simpozionul „Rolul educaţiei religioase”. Alături de organizatori au mai fost prezenţi reprezentanţi ai Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei şi reprezentanţi ai mai multor unităţi de învăţământ din Craiova. A urmat vernisajul unei expoziţii de pictură cuprinzând lucrările a 19 tineri, realizate în cadrul Taberei de creaţie „Icoana – fereastră spre cer”. Tot în această perioadă a participat la manifestări şi un al doilea grup de tineri din judeţele Olteniei, prezent la Tismana în cadrul Taberei „Spiritualitate şi cultură pe meleagurile Olteniei”. A doua zi, sâmbătă 12 noiembrie, a avut loc faza finală a Concursului de poezie religioasă pentru elevi, cu tema „Familia creştină”, care a reunit câştigătorii fazelor desfăşurate la nivelul judeţelor Dolj şi Gorj.
Şi Asociaţia Vasiliada, din cadrul Mitropoliei Olteniei, a participat, prin reprezentanţii ei, la “Săptămâna Educaţiei Permanente – Festivalul Şanselor Tale”. Activităţile au fost organizate în trei centre sociale: Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost “Sfântul Vasile cel Mare”, Centrul de zi pentru copii “Aripi de lumină” şi Centrul de informare şi consiliere pentru persoane cu dizabilităţi “Sfânta Ecaterina”. Miercuri, 9 noiembrie, persoanele fără locuinţă găzduite de Centrul “Sfântul Vasile”, au prezentat în faţa invitaţilor, sceneta cu tema moralizatoare: “Lăcomia strică omenia”. Joi, 10 noiembrie, Centrul “Sfânta Ecaterina” a organizat “Ziua cămărilor pline”, manifestare aflată la a patra ediţie. “Ziua cămărilor pline” este o competiţie la care participă gospodine cu deficienţe de auz şi constă în prepararea unor salate şi prăjituri de sezon. Vineri, 11 noiembrie, copiii, beneficiari ai Centrului “Aripi de lumină”, au desfăşurat activităţi de terapie ocupatională: au desenat, au pictat linguri de lemn sau pietre, au modelat figurine din pastă ceramică şi plastilină sau au confecţionat felicitări prin metoda origami.
“Săptămâna Educaţiei Permanente – Festivalul Şanselor Tale” s-a desfăşurat la Craiova în perioada 7 – 12 noiembrie. Timp de cinci zile manifestarea a promovat educaţia prin conferinţe, mese rotunde, seminarii, spectacole de teatru, dans, muzică, expoziţii de pictură, fotografie etc. Scopul principal al acestor acţiuni l-a constituit promovarea şi implementarea conceptul oficial de “învăţare pe tot parcursul vieţii”.
(Gheorghe Cioiu)