În ziua de joi, 17 octombrie 2019, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a avut loc Conferința preoțească de toamnă a preoților din Protoieria Craiova Nord. Întâlnirea a debutat cu participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova, după care a continuat în Sala de Conferințe a Căminului Preoțesc Renașterea.
Deschiderea conferinței i-a aparținut părintelui Ion Nicolae, protoiereu al Protopopiatului Craiova Nord. Sfinția sa a mulțumit Părintelui Mitropolit Irineu pentru bucuria de a le fi alături în această zi și pentru toată susținerea în activitatea pastoral-misionară a preoților din Protoieria Craiova Nord. De asemenea, a amintit despre notările administrative care se desfășoară în această perioadă, dar și despre importanța pregătirii cu atenție a sărbătorilor închinate Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
În continuare, părintele Badea Alexandru Nicolae a citit referatul dedicat Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.
Prima parte a referatului a amintit despre viața și activitatea patriarhului Nicodim Munteanu, precizând cele mai importante acțiuni ale patriarhatului său, cum ar fi: opera scrisă, preocuparea pentru pictura bisericească și reprezentarea cu demnitate și responsabilitate a Bisericii Ortodoxe Române cu Statul Român.
În a doua parte, părintele conferențiar a prezentat biografia patriarhului Iustin Moisescu și activitățile sale principale în perioada în care a fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Române: „În timpul regimului ostil religiei și Bisericii, Patriarhul Iustin Moisescu s-a dovedit a fi un apărător înțelept al Bisericii Ortodoxe Române, știind să conducă în mod responsabil Biserica prin apele tulburi ale acestei lumi. În timpul activității sale de profesor, Patriarhul Iustin Moisescu a dezvoltat o activitate didactică și teologică de înaltă ținută academică. A alcătuit o serie de cursuri din specialitatea sa, cursul de introducere în cărțile sfinte ale Noului Testament, de exegeză și ermineutică biblică, publicând un număr mare de cărți, studii și articole ce se disting prin originalitate, profunzime teologică, spirit critic și atașament la tradiția noastră ortodoxă. De asemenea, a inițiat marea colecție intitulată „Părinți și scriitori bisericești”, cu un număr de 90 de volume, precum și colecția „Arta creștină în România” în 6 volume”.
În a treia parte, referatul a făcut trimitere la anumite chipuri de clerici, monahi și mireni, traducători de cărți bisericești, precum: Damaschin Rîmniceanu, Sfântul Paisie Velicicovschi, ieromonahul Gherontie și ierodiaconul Grigorie Dascălul.
Cuvântul de final al conferinței preoțești i-a aparținut ÎPS Dr. Irineu, care a vorbit despre importanța acestor întâlniri la nivel de protopopiat, atunci când toți preoții au ocazia unei comuniuni liturgice și a unui dialog deschis: „Conferința de astăzi are o menire specială pentru noi, de a ne pune în față trecutul, de a vedea prezentul și de a ne construi viitorul. Niciodată nu putem să ne gândim că o construcție nu are temelie și nici nu putem să ne imaginăm că un copac nu are rădăcină. A avea părinți vrednici și preocupați de viața Bisericii, cum am avut noi în Biserica noastră Ortodoxă, nu poate însemna decât o mulțumire pentru prezentul de astăzi și în același timp o ocazie de a ne creiona foarte bine viitorul”.
În privința tematicii prezentate, Părintele Mitropolit a apreciat activitatea deosebită a înaintașilor și a patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu. Trebuie să ne aplecăm mai ales asupra gândirii lor teologice și pastorale, nu să ne rezumăm doar la o relatare a biografiei lor: „În trecutul acesta, patriarhii menționați au dat dovadă de o grijă cu totul deosebită față de Biserică. Au știut să fie apărători atunci când au trebuit, iar unele lucruri care nu au putut fi oprite, le-au trecut cu mult suspin și multe lacrimi. Au trecut prin vremuri tulburi dar au lăsat o cărare luminoasă, pe care noi o trăim astăzi”.
În ultima parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre situația actuală a învățământului teologic și religios, aflat într-o legătură permanentă cu viața bisericească de astăzi și de mâine. Îndemnul părintesc a fost acela de a căuta să existe o cât mai bună colaborare cu Profesorii de Religie, de a-i implica în viața comunității parohiale, atrăgând în același timp tinerii elevi pentru a deveni seminariști, studenți și, cu mila lui Dumnezeu, viitori preoți ai Bisericii noastre Ortodoxe.
De asemenea, preoții au primit informații utile despre activitatea Centrului de Pelerinaje „Sf. Nicodim” al Arhiepiscopiei Craiovei și îndemnul de a participa la cât mai multe dintre pelerinajele organizate, reprezentând un bun prilej de a apropia oamenii de învățăturile și tradițiile Ortodoxiei. Astăzi preoții trebuie să înțeleagă că pastorația și misiunea nu se mai rezumă doar la slujbele săvârșite în Sfânta Biserică, ci și la o prezență cât mai vizibilă în afara zidurilor Bisericii, ca modele vii pentru cei cu care interacționăm.
(Doru Marcu)