În ziua de 12 iulie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de hirotesie întru duhovnic pentru cinci preoți din Arhiepiscopia noastră și anume: Pr. Encioiu Cătălin (Parohia Bârca, Protoieria Băilești), Pr. Mărgărit Simion (Parohia Magherești, Protoieria Târgu-Cărbunești), Pr. Codoban Ionuț Cristian (Parohia Cornești, Protoieria Târgu-Jiu Sud), Pr. Smădoi Gheorghe (Parohia „Sf. Ioan Sebastian”, Protoieria Craiova Nord) și Pr. Tudorescu Nicolae Laurențiu (Parohia Horăști, Protoieria Târgu-Jiu Sud). Momentul liturgic a avut în Paraclisul Mitropolitan „Toți Sfinții”.
Imediat după rânduiala slujbei, Părintele Mitropolit a ținut un scurt cuvânt de învățătură cu privire la noua misiune a preoților, aceea de a spovedi credincioșii și de a se desăvârși în cele duhovnicești.
În primul rând, preotul trebuie să cunoască că datoria de a spovedi o are de la Hristos Domnul: „Luați Duh Sfânt; cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 22-23). Datorită acestei chemări, „în parohie, preotul este din toate punctele de vedere cea mai importantă persoană întrucât face legătura dintre cer și pământ. În felul acesta înțelegem cum preotul este cel care prin gura și prin mâna sa binecuvântează, sfințește pe cel păcătos și îl așază în ceata prietenilor lui Dumnezeu”.
În al doilea rând, pentru că responsabilitatea preotului este una deosebită, trebuie să fie atent mai întâi la viața personală și a familiei sale. Preotul trebuie să aibă duhovnicul său, de la care primește iertare și sfat pentru lucrarea sa. În scaunul spovedaniei, preotul trebuie să fie blând, smerit, înțelept și cu frică de Dumnezeu: „Trebuie să ținem seama că preotul răspunde înaintea lui Dumnezeu. Mintea și sufletul nostru trebuie să se cutremure întotdeauna înaintea atotputerniciei lui Dumnezeu. Felul în care vom fi evlavioși înaintea lui Dumnezeu și vom păstra curățenia sufletească, în același fel vom împlini misiunea noastră”.
În al treilea rând, în ceea ce privește datoria de a spovedi pe credincioșii din parohie, ÎPS Irineu a accentuat că de această lucrare depinde mântuirea sau pierderea sufletului preotului. Spovedania nu se face în repezeală, ci trebuie să dea ocazie omului să se poată deschide sufletește. Mai mult decât atât, spovedania credincioșilor trebuie mereu însoțită cu purtarea în rugăciunile preotului. De asemenea, preotul trebuie să se roage lui Dumnezeu pentru a primi cuvânt de înțelepciune pentru îndreptarea celor spovediți: „Nu cumva să lăsați pe vreunul din credincioșii din parohie nespovedit. Dacă moare nespovedit cineva din parohie veți răspunde foarte aspru înaintea lui Dumnezeu. Noi v-am trimis acolo ca să slujiți Sfânta Liturghie, să botezați pe cei care vor să intre în Biserică, să purtați de grijă pentru cei care sunt deja în Biserică și să îi prezentați înaintea Tatălui ceresc. Așadar, de sufletele credincioșilor care îi aveți în parohie și care trebuie să îi spovediți va depinde efectiv mântuirea voastră”.
La final, toți preoți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu o Cruce de binecuvântare și un Molitfelnic. La acest moment deosebit de important pentru lucrarea pastoral-misionară în parohiile din Arhiepiscopia Craiovei a fost prezent și pr. Adrian Trifu, consilier administrativ eparhial.
(Doru Marcu)