În perioada 30 mai – 1 iunie se va desfășura, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, sub egida Institutului de Filosofie și Psihologie al Academiei Române „Constantin Rădulescu-Motru”, a Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova și a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova și în cadrul „6th International Conference „Politics. Diplomacy. Culture” cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Național Constantin Noica, intitulat „Rațiune și credință la Constantin Noica și în școala lui Nae Ionescu”. Simpozionul va avea loc la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă, din strada Brestei, nr. 24. Lucrările simpozionului de vor desfășura sub înaltul patronaj al Acad. Alexandru Surdu, Președinte al Secției de Filosofie, Psihologie, Teologie și Pedagogie a Academiei Române și Director al Institutului de Filosofie și Psihologie al Academiei Române „Constantin Rădulescu-Motru”, și al Acad. Alexandru Boboc. La eveniment vor participa cercetători științifici în domeniile filosofie, teologie, științe sociale, cadre didactice universitare, preoți și cercetători independenți, din țară și străinătate. Manifestarea culturală va cuprinde prezentarea unor contribuții științifice, precum și discuții și dezbateri pe marginea acestora.
A XI-a ediție a simpozionului este dedicată, ca și toate celelate zece, unei teme legate de filosofia lui Constantin Noica – de cele mai multe ori fiind vorba despre titluri ale unor lucrări ale sale folosite ca titulaturi ale edițiilor respective. Studiile prezentate de-a lungul timpului în cadrul lucrărilor simpozionului se încadrează în categoria cercetărilor fundamentale în filosofie, teologie și domenii socio-umane conexe și tratează teme de maxim interes pentru cultura contemporană. Seria de simpozioane este menită să aducă în atenția specialiștilor și publicului larg contribțiile deosebite la filosofului român la filosofia și cultura românești, dar și să arate cum anume pot fi valorificate resursele substanțiale ale concepției sale filosofice în domeniul filosofiei, al teologiei și al altor domenii de cercetare. Fiecare ediție a simpozionului a fost urmată de publicarea, la Editura Academiei Române, a unui volum științific, care găzduiește, între paginile sale, majoritatea contribuțiilor participanților.
Importanța simpozionului este sporită și de faptul că acesta este singurul de acest fel din cultura română dedicat filosofiei lui Constantin Noica, prin care participanții încearcă, pe lângă relevarea actualității și fecundității concepției sale, și punerea în evidență a unei teze de o mai mare anvergură, anume că istoria filosofiei românești este încă în derulare, iar contribuțiile trecutului trebuie avute în vedere în continuare. Un astfel de demers arată și potențialul cercetării românești în domeniile mai sus menționate, mai cu seamă că nu numai „filosoful de la Păltiniș”, ci și alți mari gânditori români au avut, în diverse domenii, contribuții de pionierat, recunoscute la nivel național și internațional. În plus, simpozionul are ca efect și coagularea, pornind de la ideile lui Constantin Noica, a unei imagini de ansamblu a filosofiei și culturii românești.
Ștefan-Dominic Georgescu