Sâmbătă, 13 aprilie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova a găzduit etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”. Proiectul este derulat în Patriarhia Română cu ocazia Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).
În Arhiepiscopia Craiovei, concursul a fost implementat prin Biroul de Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare, coordonat de către Inspector Prof. Doru Marcu. Pentru început, s-au realizat activități în acord cu cerințele proiectului în 52 de parohii din județele Dolj și Gorj. În perioada 18 martie – 2 aprilie, la nivelul fiecărei protoierii s-au prezentat proiectele, dintre care 19 au fost desemnate să participe la faza eparhială.
Cu emoție și bucurie, preoții coordonatori, alături de câte un tânăr reprezentant al grupurilor parohiale, s-au prezentat la Craiova pentru a-și expune activitățile realizate. În ordine alfabetică, parohiile implicate, preoții coordonatori și titlurile proiectelor au fost următoarele: Parohia Albeni, Pr. Mihalache Șuncă, „Tradiție și cultură pentru satul meu… în Albeni”; Parohia Baia de Fier, Pr. Ciungu Ionuț, „Dragostea de dumnezeu dăinuie-n sătucul meu”; Parohia Belcin, Pr. Daniel Frățilă, „Noi, tinerii lui Hristos”; Parohia Braniște II, Pr. Dodenciu Lucian, „Și Dumnezeu dumnezeiește pe aici, la Ișalnița”; Parohia Costeni, Pr. Gărăcel Ioan Alin, „Din sufletul satului meu”; Parohia Dobrița, Pr. Mălăescu Adrian Vasile, „Veșnicia s-a născut la sat”; Parohia Galicea Mare, Pr. Claudiu Gologan, „Credința începe cu mine”; Parohia Giubega, Pr. Ionel Pîrvu, „Biserica satului meu”; Parohia Gornăcel, Pr. Pupăză Viorel, „Satul meu natal – în tinda bisericii”; Parohia Izvor, Pr. Marian Ungureanu, „Icoana din sufletul copilului”; Parohia Malu Mare, Pr. Ion Pungociu, „Împreună cu Hristos”; Parohia Moțăței I, Pr. Cătălin Glăvan, „Biserica – sufletul satului meu de la origini la prezent”; Paraclisul Mitropolitan „Sf. Gheorghe Vechi”, Pr. Mihai Scorbură, „De la moarte la viață”; Parohia Raci, Pr. Salavat Ionuț Cristian, „Trecut, prezent și viitor în satele negomirene”; Parohia Romanești, Pr. Florin Mihail, „Hristos răstignit, mort și înviat”; Parohia Rovinari II, Pr. Prof. Foanene Daniel și Prof. Popescu Adrian, „Hristos – lumina făuritorilor și strămoșilor mei”; Parohia Strâmba Jiu, Pr. Făiniși Antonie, „Satul cu dor de Hristos”; Parohia Strâmtu, Pr. Popescu Ovidiu, „Biserica – sufletul satului”și Parohia Țicleni, Pr. Dragomir Țicleanu, „Lăsați copiii să vină la Mine”.
Programul întâlnirii a fost următorul: rostirea rugăciunii Tatăl nostru, cuvintele de deschidere din partea invitaților oficiali, prezentarea proiectelor în limita a zece minute pentru fiecare parohie, agapă frățească, anunțarea câștigătorilor, premierea și poza de grup cu diplomele.
Din partea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu a fost delegat Preacucernicul Pr. Grigorie Vulcănescu, care a transmis cuvântul de binecuvântare și de felicitare: „Părintele Mitropolit Irineu este alături de dumneavoastră și de noi cu dragoste, cu rugăciune și cu înaltă binecuvântare. Înaltpreasfinția Sa este bucuros că ne știe pe toți aici, adunați de activitatea dedicată satului românesc. Vă asigur și vă transmit binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale pentru strădania dumneavoastră. Din partea mea personal, vă doresc mult succes și Dumnezeu să ne binecuvinteze în toate lucrările pe care le facem atât pe tărâm cultural, dar și pe tărâm misionar”.
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a fost delegată doamna Inspector Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, care a transmis cuvântul de felicitare: „Vrem să vă mulțumim pentru dăruire și pentru implicare tuturor celor care sunteți aici de față, preoți, profesori și mai ales copii. A trebuit să renunțați la o parte din preocupările dumneavoastră și să vă aplecați cu dragoste asupra cerințelor concursului. Să aveți convingerea că toți cei care ați ajuns până aici sunteți căștigători. Sincere felicitări”.
Din partea instituției gazde ne-a vorbit Arhid. Prof. Dr. Ionuț Pătularu, directorul Seminarului Teologic Ortodox, care a pus accent pe necesitatea de a redescoperi valorile tradiționale românești: „Suntem responsabili pentru copiii noștri, pentru satul românesc și pentru viitorul țării noastre. Dacă ne pierdem cultura și spiritualitatea românească, viitorul nostru ca popor este unul imprevizibil. Biserica și-a asumat rolul de mamă protectoare și este momentul acum să reformăm ceea ce înseamnă mentalul satului, ceea ce înseamnă etosul nostru românesc. Prezența dumneavostră astăzi în cadrul acestui concurs este dovada vie că luptăm pentru acest deziderat”. Ținând cont că în sală au fost prezenți preoți și profesori de Religie, părintele director Pătularu a ținut să anunțe că în luna mai se deschid porțile Seminarului pentru înscrierile elevilor în clasa a IX-a, în conformitate cu următorul program: 13-14 mai – depunerea dosarului personal al candidaților și 17 mai – examenul de admitere.
După prezentarea proiectelor, care a durat aproximativ patru ore, onorata comisie, alcătuită din Prof. Dr. Victor Șapcă, Prof. Marilena Vidrașcu, d-na Cristina Stamatoiu și Diac. Prof. Emil Manea, a deliberat și a stabilit următorul clasament: Județul Dolj: Parohia Malu Mare – locul I; Parohia Belcin și Parohia Braniște II – locul al II-lea; Parohia Galicea Mare și Paraclisul Mitropolitan „Sf. Gheorghe Vechi” – locul al III-lea; Județul Gorj: Parohia Rovinari II – locul I; Parohia Raci și Parohia Strâmtu – locul al II-lea; Parohia Dobrița și Parohia Strâmba Jiu – locul al III-lea. Pentru toate celelate parohii prezente în concurs s-au oferit mențiuni. Din partea Arhiepiscopiei Craiovei, copii au primit în dar iconițe, cărți de lectură și de rugăciune. Așadar, Parohia Malu Mare și Parohia Rovinari II vor reprezenta Arhiepiscopia noastră la nivel național cu ocazia hramului Catedralei de la București din data de 21 mai, atunci când Patriarhia Română va premia toți câștigătorii locului I pentru fiecare județ.
Întâlnirea noastră s-a încheiat prin rostirea unei rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului și prin participarea la o poză de grup, amintire pentru noi și pentru urmașii noștri.
(Prof. Doru Marcu)