24 ianuarie e zi legală de sărbătoare – Unirea Mică. Afară e frig și plouă, influențându-ne dispoziția către tristețe. Oamenii se pierd cu toții în grijile de zi cu zi, în gânduri și probleme. Însă în localitatea Ocolna, Dolj, în ziua de 24 ianuarie s-au trăit clipe de bucurie, de nădejde, de comuniune întru Domnul.
Părintele Grigore Vulcănescu, protoiereu al Protoierei Craiova-Sud și consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, a avut inițiativa unei vizite misionare în această comunitate, pe care a realizat-o, în data de 24 ianuarie a anului curent, însoțit de părintele Mirel Popa, părintele Rezeanu George, părintele Traian Florea și părintele Gabriel Sorescu.
Localitatea Ocolna este locuită de rromi. Majoritatea sunt oameni muncitori: au animale, case frumoase, gospodării. Mulți cultivă lubenițe și mai câștigă un ban. Dar tot ce adună e puțin pentru o familie, care are în medie 4-5 copiii de hrănit, de îmbrăcat. Locuri de muncă nu sunt, iar mulți localnici trăiesc din ajutoare sociale oferite de Primărie. Nevoia izolează pe oameni, iar sărăcia îi face vulnerabili.
După o scurtă discuție la biserică, unde au fost prezenți majoritatea membrilor Consiliului Parohial, cântărețul bisericii – Hagi Stoican, cei cinci preoți și doamna profesor de Religie Alina Rezeanu, împreună am mers prin sat de la un cap la altul, uliță cu uliță. Au stat de vorbă cu copii, cu tineri și bătrâni, cu bărbați și femei. Nea Sandu Aurel, Claudel, Balaci, Tanti Marioara – femeia bisericii, Enrico sunt câțiva dintre zecile de oameni din Ocolna, oameni care ne-au primit cu drag, au vorbit cu noi, ne-au spus păsurile și necazurile. Copiii s-au bucurt de iconițe, cărticele și bomboane iar adulții de o „taină” la bancă, în fața porții.
Preotul Mirel Popa le-a ridicat, cu voia Domnului, biserică nouă, frumoasă și luminoasă. Dar el a plecat la o altă parohie, iar oamenii au rămas fără păstor. O perioadă scurtă a fost de ajuns ca unii dintre ei să adere la un cult heterodox. Inițiativa părintelui protoiereu Grigore Vulcănescu a dovedit că oamenii au nevoie de Dumnezeu indiferent de zi, de oră, de avere sau de apartenență etnică. Am putea afirma că au nevoie mai mult de comuniune decât de ajutoare. Mai mult să-i asculte cineva, să le arate că cineva îi înțelege.
Proiectul misionar propus pentru Ocolna cuprinde o serie de acțiuni menite să rezolove nevile spirituale ale acestei comunități rrome, fapt pentru care s-a început prin identificarea acestor nevoi. „Oamenii au nevoie de o capelă pentru a face priveghiul celor decedați”, ne spune Costel Stoican, mediator școlar, expert pe problemele rromilor și consilier în cadrul Primăriei. El este tatăl lui Hagi, cântărețul bisericii din Ocolna. Oamenii au nevoie de Dumnezeu, de Biserică, au nevoie de preot.
Ne-am luat rămas bun de la ei la biserică. Chiar dacă afară era înnorat, în ochii lor se aprindea speranța, iar speranța este scânteia credinței. În fond, indiferent de oră, de vreme, de avere, indiferent de etnie sau de neam, sufletul fiecăruia dintre noi are nevoie de comuniune cu Dumnezeu și cu semenii săi.
Pr. Gabriel Sorescu