Editura „Mitropolia Olteniei” a lansat de curând cartea „Oameni şi locuri din istoria Bisericii Oltene”, semnată de părintele diacon Ioniţă Apostolache, coordonatorul Ediţiei de Oltenia a Ziarului Lumina. Evenimentul a avut loc vineri, 1 iulie, în sala „Nicolae Romanescu” a Bibliotecii Judeţene din Craiova.
Lansarea oficială a lucrării „Oameni şi locuri din istoria Bisericii Oltene”, colecţie de texte jurnalistice (interviuri, reportaje, documentare) cu rezumat în limba engleză semnate de prof. Hermina Maria Apostolache, s-a bucurat de o asistenţă generoasă care a apreciat în mod deosebit calitatea formei în care a fost executată şi diversitatea conţinutului. Evenimentul a fost moderat de cunoscutul editorialist Cornel Mihai Ungureanu, de la Cotidianul „Adevărul de Seară” din Craiova. În contextul unei analize amănunţite a proaspetei apariţii editoriale, au luat cuvântul: Adrian Boldişor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei”, cercetătorul şi scriitorul Tudor Nedelcea, istoricul Toma Rădulescu, părintele conf. univ. dr. Picu Ocoleanu şi părintele Mihalache Tudorică.
„Un adevărat spectacol al Olteniei”
În deschidere, dl. director Adrian Boldişor a punctat câteva aspecte referitoare la relaţia armonioasă dintre forma şi conţinutul lucrării. Tot în acest sens, cercetătorul Tudor Nedelcea a spus: „Este o lucare de excepţie, aş putea spune unicat datorită formatului pe care îl abordează. Într-o analiză atentă se poate observa că ninic nu este întâmplător. Toate elementele formează împreună o întreagă erminie a cuvântului, punând în evidenţă adevărata lui valoare. De aceea ţin să felicit neaparat talentul celui care s-a ostenit să-i dea această formă”. Istoricul Toma Rădulescu a apreciat caracterul divers şi totodată unitar al subiectelor abordate de autor: „Cartea constituie o veritabilă încercare de reconstituire a unei cetăţi creştine, fără ziduri, dar de o profundă încărcătură spirituală. Argumentul adus de autor este cel al adevărului pe care îl caută, îl cercetează şi îl apropie. Ne face să înţelegem foarte bine ce înseamnă o admosferă creştină fără graniţe cronologice şi împărţiri în diverse rânduieli sau evoluţii sociale. Suntem impresionaţi când vedem cât de contemporan este Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu şi alte persoanje prezentate aici. Importanţa acestei lucrări stă tocmai în adunarea laolaltă a evenimentelor şi personalităţilor, prezentate într-un mod plăcut şi accesibil”. De asemenea, părintele prof. Picu Ocoleanu a spus: „Astfel de cărţi vor rămâne şi vor atesta ceea ce s-a făcut aici. Peste ani de zile, când se va dori realizarea unei documentări cu privire la perioada aceasta, se va ajunge la cartea părintelui Apostolache şi se va vedea că aici se scria reportaj, că la Craiova se realizau interviuri, că aici exista o conştiinţă istorică şi artistică. Am putea spune într-un cuvânt că, prin diversitatea ei, această lucrare oferă cititorului un adevărat spectacol, spectacolul Olteniei”. Şirul aprecierilor a fost încheiat de părintele Mihalache Tudorică: „Apariţia acestei cărţi este egală cu ieşirea dintr-o anume eclipsă. Excepţională prin grafică şi compoziţie, lucrarea repune în locul meritat marile valori ale Bisericii din Oltenia”.
În final, părintele diacon Ioniţă Apostolache a mulţumit IPS Părinte Irineu pentru binecuvântarea, încrederea şi sprijinul acordat în publicarea lucrării, precum şi tuturor colaboratorilor care s-au ostenit la realizarea acestui proiect.
Marinela Porneală