La zi de mare praznic pentru Biserica Ortodoxă, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie în paraclisul mitropolitan din mijlocul Craiovei, închinat Maicii Domnului și numit „Madona Dudu”, însoțit de un sobor ales de preoți și diaconi, alături de Arhim. Vladimir Dărângă, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sf. Dumitru”.
Înainte de începerea Liturghiei, Părintele Mitropolit a săvârșit slujba sfințirii antimiselor, ce vor fi trimise către diferite parohii ale Arhiepiscopiei Craiovei. Mai apoi, la momentele potrivite, în timpul Sf. Liturghii a avut loc hirotonia în treapta de preot a teologului Badea Alexandru Nicolae, pe seama parohiei Ișalnița, din protoieria Craiova Nord și hirotonia în treapta de diacon a teologului Tudor Lucian Nicolae, pe seama parohiei Mierea-Brinici, din protoieria Târgu Cărbunești. Răspunsurile de la strană au fost date de către un grup de tineri teologi, alături de Asist. Univ. Dr. Victor Șapcă, cadru universitar al Facultății de Teologie din Craiova.
În cuvântul de învățătură, ținut imediat după otpustul sfintei slujbe, ÎPS Irineu a vorbit cu alese cuvinte despre însemnătatea praznicului Intrării Maicii Domnului în templu, pentru iconomia mântuirii neamului omenesc. Mai întâi, ierarhul Olteniei a vorbit despre tradiția existentă în acea vreme de a închina și de a da în grijă fetele tinere pentru a crește în școala duhovnicească de la Templul din Ierusalim. Nu fără întâmplare s-a născut această deosebită tradiție. „Așa cum Dumnezeu rânduiește toate în taina Sa cea dumnezeiască, a rânduit și acest moment al Templului din Ierusalim, acest loc sfânt și preafericit, ca să nu știe cel rău și viclean că între aceste fecioare una dintre ele va fi Maica lui Dumnezeu. La Templu exista această școală a rugăciunii, a pregătirii, a citirii Sfintelor Scripturi, și în acest loc avea să vină Maica Domnului, ca una mai presus decât toate fecioarele, cămară împărătească, Sionul cel duhovnicesc, Templul cel sfânt al Dumnezeului celui viu”.
Prunca Maria a fost făgăduită Domnului de către sfinții părinți Ioachim și Ana înainte de nașterea sa. La vârsta de trei ani, aceștia și-au adus aminte de legământul făcut înaintea lui Dumnezeu și cu mare alai au dăruit-o Templului. Conform tradiției, cel care a primit-o nu era nimeni altul decât arhiereul Zaharia, tatăl Sf. Ioan Botezătorul, care a făcut un gest deosebit, chiar profetic, anume acela de a o închina în Sfânta Sfintelor, locul cel mai ales din templu, pe cea care avea să devină Maica lui Dumnezeu. Evanghelistul Luca amintește despre viețuirea pe lângă Templu a dreptului Simeon și a proorociței Ana. Fără îndoială, au fost prezenți la acest moment al aducerii la templu și au urmărit îndeaproape viața aleasă a Fecioarei Maria.
Părintele Mitropolit Irineu a subliniat rolul Maicii Domnului în lucrarea lui Dumnezeu de a răscumpăra lumea căzută în păcat. În cuvintele Înaltpreasfinției Sale, „Maica Domnului este Fecioara Care a născut pe Mântuitorul Hristos, este templul care s-a pregătit să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu, este Biserica cea cuvântătoare, din care Fiul lui Dumnezeu își ia haina omenească din trupul și sângele ei, și Se naște Om, pentru ca prin această fire omenească să rezidească natura noastră cea căzută și întinată de păcatul strămoșesc”. Iar această minunată taină avea să se petreacă începând cu momentul Bunei-vestiri, atunci când Fiul lui Dumnezeu S-a zămislit în pântecele cel fecioresc pentru a Se naște, iar mai apoi, pentru a Se jertfi în mod total pe Sf. Cruce pentru mântuirea oamenilor.
În încheiere, ÎPS Irineu a vorbit despre Maica Domnului ca semn al bunei-voințe a lui Dumnezeu și ca acoperământ și mijlocitoare a tuturor celor care o cheamă în ajutor. Această mijlocire o vedem în mod simbolic pictată în reprezentarea din centrul Sf. Altar, unde Maica Domnului Îl ține în brațe pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Asemenea Intrării Maicii Domnului în templu și noi, creștinii de astăzi, suntem chemați să intrăm în Biserică, Trupul cel tainic al Domnului Hristos, pentru a ne desăvârși viața și pentru a ne mântui trupurile și sufletelor noastre.
Prof. Doru Marcu