În Duminica a 4-a după Pogorârea Sfântului Duh, Sfinții Părinți au rânduit citirea versetelor 5-13 din capitolul 8 al Evangheliei după Matei în care este relatată o altă minune a Mântuitorului Iisus Hristos: vindecarea slugii sutașului. Bucuria acestei zile a fost dublată de prăznuirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, prilej cu care Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul și Mitropolitul Olteniei, a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Icoana, din județul Gorj, lăcaș ce își serbează hramul la această dată.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a evidențiat importanța acestei Duminicii și bucuria prilejuită de aceasta, bucurie ce trebuie simțită și trăită de fiecare creștin și în momentul citirii Sfintei Evanghelii, căci prin aceasta „ Îl avem pe Mântuitorul Hristos, viu în sufletele și inimile noastre. Cuvântul Evangheliei nu este altceva decât chemarea lui Dumnezeu de a sta de vorbă cu El, omul putând să dea curs acestei invitații prin rugăciune. Prin această acțiune de comunicare creatură-Creator care este rugăciunea, Dumnezeu grăiește, zidește și vindecă lumea, chiar și la modul fizic, întrucât boala, de orice tip ar fi ea, nu este altceva decât o lipsă a harului lui Dumnezeu în viața noastră”. În fața unei asemenea lucrări de înnoire a lumii și a firii, omul trebuie să rămână tăcut, căci „tăcerea este ziditoare, iar în tăcere Dumnezeu vorbește”.
Părintele Mitropolit Irineu a ținut să sublinieze faptul că și păgânii pot comunica cu Dumnezeu, chiar dacă nu au primit harul luminător al Sfântului Botez în virtutea „simțirii naturale care ne învață să facem ceea ce este bine”. Un exemplu în acest sens este chiar sutașul din Evanghelia citită în această zi care se adresează Mântuitorului Hristos „ca unui Dumnezeu, îl cheamă ca pe Dumnezeu, se smerește și cugetă că Dumnezeu, atunci când grăiește, zidește și vindecă lumea. Astfel, dacă boala este absența Creatorului în viața creației, rezultă că o definire corectă a termenului sănătate ar fi acela de a fi cu Dumnezeu, de a exista o legătură vie între om și Dătătorul vieții sale”.
Dacă sutașul dă mărturie despre Mântuitorul Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu, Viața și sănătatea lumii, Sfântul Ioan Botezătorul, ne învață părintele Mitropolit Irineu, dă mărturie despre familie, ca loc de manifestare al lucrării lui Dumnezeu. În aceste vremuri tulburi, trebuie „păstrată valoarea familiei”, atât cu înțelesul propriu, cât și cu sensul de Biserică, ca o mare familie, căci aceste două entități sunt locuri de sfințenie, cărări spre Împărăția Cerurilor.
Comunicarea omului cu Dumnezeu prin rugăciune include întreaga creație, inclusiv sufletele celor ce s-au mutat la viața veșnică, de aceea la finalul slujbei a fost oficiat un parastas pentru slujitorii și miluitorii mănăstirii Icoana, ca Dumnezeu să îi așeze în loc luminat și fără de întristare.
(Prof. Doru Marcu)