„Utilizarea rețelelor sociale a devenit abuzivă pentru mulți utilizatori”, a spus Larchet în deschiderea prelegerii sale.
Astăzi oamenii petrec mai puțin timp vizitând obiective turistice ortodoxe în comparație cu timpul pe care îl utilizează pentru comunicarea pe rețelele de socializare.
Jean Claude Larchet a făcut referire la faptul că pericolul principal al rețelei Facebook este narcisismul, pe care l-a corelat cu filautia sau iubirea de sine despre care au scris Sfinții Părinți ai Bisericii.
Larchet a spus că este nevoie de post și abstinență în raportarea la noile media, deoarece acestea au devenit abuzive în viața omului de azi.
- Abstinența este recomandată în timpul postului pentru a stabili o stare în care omul își poate observa dependența de Dumnezeu, a spus luni Larchet.
Al a adăugat că abuzul de noile media conduce la solicitare, pierderea energiei și ocuparea invazivă a timpului, la imposibilitatea menținerii păcii interne și a stării de vigilență necesară rugăciunii.
„Perioadele de post pot fi oportunități de eliberare de social media pentru a ne bucura de familie și prieteni și pentru a fi mai atenți cu oamenii din jur”.
Jean Claude Larchet a propus înțelegerea postului ca perioadă de solitudine pentru dezvoltarea capacităților spirituale.
În prezentarea sa, Larchet a făcut referire și la importanța lecturii cărților în comparație cu cititul textelor de pe ecrane. El a invocat mai multe studii care susțin că cititorul pe internet citește de fapt aproximativ 20% din textul vizualizat.
Larchet a spus că în post trebuie crescute timpul și calitatea lecturii cărților.
„Deconectați-vă de la noile media pentru a vă reconecta cu Dumnezeu și aproapele”, a afirmat Jean Claude Larchet în încheierea prezentării sale.
În sesiunea de întrebări și răspunsuri, Jean Claude Larchet a făcut o previziune referitoare la diminuarea utilizării noilor media în viitorul apropiat.
„În următorii ani, cred că va fi cel puțin o abandonare parțială a social media”.
Peste o sută de specialiști din întreaga lume ortodoxă discută în perioada 18-21 iunie 2018 la Academia Ortodoxă din Creta despre impactul pe care îl are utilizarea mediei digitale în viața Bisericii.
Agenția de Știri Basilica este partener media al celei de-a doua Conferințe Internaționale despre Media Digitală și Pastorație Ortodoxă (DMOPC18).
Tema conferinței este „Lumea digitală ca spațiu pentru reiterarea Cincizecimii și a cuvântului viu al Sfântului Apostol Pavel”.
Luni, 18 iunie, au luat cuvântul mai mulți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române: Pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal coordonator (Publicațiile Lumina), Pr. Andrei Atudori, director editorial Doxologia.ro, Arhid. Ionel Ungureanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.
Sursa: basilica.ro