În tradiția milenară a Bisericii Ortodoxe, Duminica a II-a după Rusalii este închinată pentru două momente cu totul speciale pentru viața și istoria neamului românesc. În primul rând, pericopa evanghelică de la Matei, capitolul 4, versetele 18-23, ne vorbește despre chemarea primilor Apostoli. Ori tradiția bisericească ne învață că în teritoriul dobrogean, după Înălțarea cu trupul la cer a Domnului Iisus Hristos, însuși Sfântul Apostol Andrei a propovăduit vestea cea bună a Învierii. În al doilea rând, această duminică este dedicată prăznuirii tuturor sfinților români, știuți și neștiuți. Neamul românesc s-a născut creștin și a dăruit Bisericii universale modele de sfinți, cu viață aleasă.
Pentru această zi de duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a dorit să liturghisească în mijlocul credincioșilor din parohia Budieni, Protoieria Târgu-Jiu Sud, din județul Gorj, protoierie coordonată de către Pr. Ionuț Cîmpeanu. Totodată, cu această ocazie, ÎPS Irineu a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, act ce a marcat finalizarea lucrărilor de restaurare care au durat aproape un deceniu.
În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a dorit să pună la inimile participanților câteva învățături care se desprind din pericopa evanghelică a zilei și din prăznuirea sfinților neamului nostru românesc.
Mai întâi, Înaltpreasfinția Sa a amintit că definiția corectă a Bisericii este Trupul tainic al Mântuitorului Hristos din care fac parte toți cei botezați în numele Sfintei Treimi, așa cum am primit îndemnul de la Hristos Însuși, când le-a spus ucenicilor: „Drept aceea, mergând învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh” (Matei 28, 19). Mai apoi, ÎPS Irineu a vorbit despre chemarea Apostolilor la propovăduire de către Hristos, dar mai ales de urmarea Acestuia. Chemarea nu este atât de importantă dacă rămâne fără răspuns, ori ucenicii sunt model de urmat pentru fiecare om chemat la credința în Hristos. Mai mult decât atât, prin glasul Sfântului Apostol Andrei, neamul românesc a fost chemat să primească credința creștină și să rodească rodul cel bun. În continuare, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu a ținut să vorbească despre răspunsul dat de către sfinții români, mădulare ale unei biserici cu origini apostolice. Ca un arc peste timp, creștinul de astăzi nu trebuie să uite de vocația primită la Sfântul Botez și să urmeze lui Hristos. Astăzi este ziua noastră când încă putem să răspundem afirmativ la chemarea lui Hristos, cum au făcut-o odinioară toți sfinții români.
În final, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au ostenit pentru înfrumusețarea sfintei biserici, dăruind părintelui Daniel Ianăși rangul bisericesc de sachelar, dar și gramate de mulțumire din partea Mitropoliei Olteniei.
Prof. Doru Marcu