MSN

28.12.2016 – Mănăstirea Tismana şi-a sărbătorit ocrotitorul

Sute de credincioşi au venit la Mănăstirea Tismana din judeţul Gorj, luni, 26 decembrie, în ziua a doua a praznicului Naşterii Domnului, pentru a aduce prinos de cinstire Sfântului Cuvios Nicodim, ctitorul şi ocrotitorul sfântului aşezământ monahal. Bucuria duhovnicească a praznicului a fost întregită de prezenţa în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor,  a Întâistătătorului Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.


Momentele liturgice dedicate celor două sărbători cinstite în fiecare an de Biserica noastră la 26 decembrie, Soborul Maicii Domnului şi Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, au început cu slujbele din seara zilei de duminică, 25 decembrie, săvârşite în prezenţa IPS Părinte Irineu. A doua zi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească a fost săvârşită în Biserica mănăstirii ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, condus de prof. Victor Şapcă.

Cinstindu-l pe Sfântul Nicodim, Îl preamărim pe însuşi Mântuitorul Hristos

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre minunata Taină a venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, ca Fiu al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, spre a uni firea dumnezeiască şi cea omenească. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a evocat viaţa plină de sfinţenie, de credinţă şi de smerenie a Sfântului Nicodim, cel care este considerat părintele monahismului românesc. “Cinstindu-l pe Sfântul Cuvios Nicodim, noi Îl preamărim pe însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, pentru că Dumnezeu, cum spune psalmistul, «este minunat întru sfinții Săi». Sfântul Nicodim, prin rugăciune și prin evlavie, ne ajută să ducem mai departe această bogăție, acest testament al său, de a fi următori Mântuitorului Hristos, așa cum și el a fost următor Domnului. Cuvintele lui de învățătură sunt și pentru cei de astăzi, ierarhi, preoți, călugări, călugărițe și pentru toți credincioșii zilelor noastre. Ne învaţă astfel Sfântul să păstrăm evlavia credinței noastre ortodoxe, să nu ne abatem de la adevărul fundamental pe care sfinții l-au trăit şi l-au mărturisit în vremuri de prigoană, iar în felul acesta vom mărturisi permanent pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea deoființă şi nedespărțită, în vecii vecilor”, a precizat IPS Părinte Irineu.

La final, preoţii slujitori şi credincioşii prezenţi, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit, au mers în faţa sfântului locaş unde a fost săvârşită slujba de sfinţire a Aghiasmei Mici. După acest moment, racla cu părticica din moaştele Sfântului Nicodim a fost purtată în procesiune în jurul sfintei biserici. Sărbătoarea de la Tismana s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, organizată în trapeza sfântului aşezământ monahal.

Preot Gheorghe Cioiu

Prof. Vasile Gogonea