MSN

12.09.2016 – ITO cu răsunet în 80 de inimi din Arhiepiscopia Craiovei: Un praznic al tinereţii şi credinţei ortodoxe

La începutul lunii septembrie, în perioada 1-4, Arhiepiscopia Craiovei a fost reprezentată la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea, organizată anul acesta la Bucureşti. Membrii activi în grupurile parohiale de tineret şi colaboratori de nădejde ai Biroului de catehizare şi activităţi cu tineretul din cadrul Centrului Eparhial de la Craiova, cei 80 de participanţi au purtat cu mândrie stindardul Ortodoxiei din Oltenia, aducând acasă amintiri şi experienţe frumoase.

Este al treile an consecutiv de când tineri din Arhiepiscopia Craiovei, selectaţi din grupurile parohiale, asociaţiile studenţeşti, din şcolile sau liceele din Dolj şi Gorj, participă cu succes la ITO. Un fenomen de-a dreptul, care a câştigat anul acesta parcă mai mult în bucurie şi entuziasm, împărtăşite toate de binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Întorşi acasă, tinerii olteni au ţinut cu tot dinadinsul să aştearnă pe hârtie câteva din experienţele petrecute în inima ţării.


„Am înțeles lămurit că suntem iubiți, doriți și sprijiniți de Biserică”

„Evenimentul care a avut loc la București în perioada 1-4 septembrie 2016 mi-a oferit momente cu totul emoționante. Pentru mine a fost prima experiență ITO și poate de aceea a însemnat atât de mult. Totuși, și prietenii mei care au participat și la celelate două ediții anterioare mărturisesc că au avut parte de o experiență cu totul deosebită de cele pe care le trăiseră până atunci. Zilele acelea nu marcau o sărbătoare din calendarul creștin, dar aceea a fost sărbătoarea noastră, a sufletelor tinere din toate părțile țării și de peste hotare. Evenimentul acesta ne-a oferit un cadru potrivit pentru a ne simți importanți, valoroși. Am înțeles lămurit că suntem iubiți, doriți și sprijiniți de Biserică. Și mai ales, am priceput că e nevoie de contribuția noastră lucrativă în cetate și Biserică, că avem niște responsabilități, că a venit vremea ca și noi, tinerii, să oferim și nu doar să așteptăm a primi. M-a impresionat cum se poate realiza o armonie de gând și lucrare într-un colectiv de peste 2500 de persoane. Deși eram purtători de graiuri, dialecte și tradiții diferite încercam să fim una și cred că într-o mare măsură, Hristos, bucuria noastră a tuturor, a reușit asta cu noi. În timpul procesiunii luminilor, pași cadențați și tonuri entuziaste de „Cuvine-se cu adevărat”, de „Sfinte Dumnezeule”, ori de „Doamne, ocrotește-i pe români!” ne purtau pe Calea Victoriei spre Catedrala Patriarhală cu făclii aprinse în mâini, cu licărire sfielnică în ochi și cu fior liturgic, încercând să demonstrăm lumii întregi că se mai poate trăi frumos și în zilele noastre. Am fost foarte încântată de implicarea voluntarilor din București. Îi vedeam atât de implicați, vibrând de dăruire, încât scăpările sau neajunsurile care au ținut de organizare nu au cântărit pentru mine aproape deloc. Mă bucură nespus inițiativa aceasta a Bisericii, a organizării ITO și o privesc ca pe un dar care ni se face nouă, tinerilor. O simt ca pe o chemare la apostolat, ca pe un îndemn, ca pe o încurajare, ca pe o răsplată, ca pe o sursă motivantă de a merge mai departe cu fruntea sus. M-am bucurat mult de prezența IPS Iosif, dar îmi doresc ca în anii următori soborul ierarhilor prezenți la eveniment să fie mai numeros. Aștept încă de pe-acum, cu o nerăbdare lină, ITO 2017”, a consemnat Elena Roxana Opriţa, preşedinte ASCOR Craiova.


„Am avut onoarea să fiu una dintre purtătorii steagului Eparhiei Craiovei”

Loredana Maria Popescu este student în anul II la Secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie din Craiova şi totodată membru activ în ASCOR. Participarea la ITO nu este prima, anul acesta reiterând la un alt nivel întâlnirile anterioare. „Am participat la evenimentul ITO încă de la început când inițiativa a pornit din partea orașului Baia Mare, deci, anul acesta a fost al treilea prilej de bucurie. Dar nicio experiență ITO nu a semănat cu cealaltă. An de an, prospețimea și atmosfera au fost diferite. Anul acesta am avut onoarea să fiu una dintre purtătorii steagului Eparhiei Craiovei, purtând haine românești. Festivitatea de deschidere și de incheiere a evenimentului au fost foarte frumoase. Mă bucur mult pentru că ITO a fost prilej pentru cunoașterea a mulți tineri noi și de legare de prietenii, pentru o cunoaștere mai bună a orașului București. Iar faptul că împreună ne-am întâlnit în rugăciune la Dumnezeiasca Liturghie a fost cea mai potrivită cunună a evenimentului. Sper ca ITO să aibă viață lungă, să devină o tradiție de-a lungul a numeroși ani”.


„Eternul prezent al credinţei şi valorilor pe care ţara noastră le are”

Între reprezentanţii doljeni s-a numărat şi Lucian Mirel Noaţă, de asemenea membru ASCOR Craiova. „Mi-a placut foarte mult implicarea voluntarilor. Programul organizat de cei de la Bucuresti a fost de asemenea atractiv şi deloc obositor. Alături de celelalte activităţi în care am fost împlicaţi, procesiunea luminilor a fost una cu totul deosebită. Cântecele religioase şi cele patriotice au fost punctul forte al acesteia”.

Pentru Călin Roşu, craiovean la rândul său şi de asemenea ascorist, ITO a fost încă o dovadă de unitate a Ortodoxiei noastr. „Am constatat cu bucurie că la o singură strigare, întreaga Europă creştină se poate aduna sub steagul Ortodoxiei. M-am bucurat în mod deosebit să descopăr prin această experienţă noi adevăruri duhovniceşti, desprinse de pe buzele tinerilor creştini din toată lumea. Am descoperit de asemenea că noi, tinerii, suntem cu adevărat nu doar viitorul, ci şi eternul prezent al credinţei şi valorilor pe care ţara noastră le are”.

Arhid. Ioniţă Apostolache