Credincioşii din Parohia Larga, sat Stănceşti, comuna Muşeteşti, judeţul Gorj, au trăit duminică, 24 iulie, o dublă bucurie duhovnicească: resfinţirea Bisericii parohiale cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. În mijlocul lor a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit aici slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Parohia Larga din localitatea gorjeană Stănceşti, Protoieria Târgu Jiu Nord, a îmbrăcat în Duminica a 5-a după Rusalii haine de sărbătoare cu prilejul resfinţirii Bisericii parohiale cu hramul „Sfinţii Împăraţi” de către IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Momentul a reprezentat încununarea a patru ani de eforturi făcute de către enoriaşi în frunte cu preotul paroh Nicolae Dionisie Tătaru, pentru consolidarea şi renovarea sfântului locaş refăcut aproape în totalitate, atât la interior cât şi la exterior. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii au fost săvârşite şi două hirotonii: diaconul Stelian Ovidiu Grama a fost hirotonit preot se seama Parohiei Bârseşti, iar teologul Mircea Bivolaru a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Godineşti, ambele parohii din Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.
„Biserica este adevărata noastră casă”
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi în număr mare la eveniment, Mitropolitul Olteniei a subliniat împortanţa Bisericii în viaţa unei comunităţi creştine. „Locul cel mai preţios într-o comunitate creştină este Biserica. Aici venim să ne botezăm, aici venim să ne împărtăşim cu Sfintele Daruri, să ne cununăm, iar la sfârşitul vieţii venim să ne înmormântăm trupurile în aşteptarea vieţii veşnice a veacului ce va să vie. Biserica este locul de rugăciune, de curăţire a sufletelor şi a trupurilor. De la Sfânta Masă pe care se află Trupul şi Sângele Mântuitorului primim, prin puterea şi energia Sfântului Duh, tărie, sfinţenie, sănătate şi binecuvântare. De aceea spunem că Biserica este nu numai Casa Domnului, ci şi adevărata noastră casă în calitate de mădulare vii ale Bisericii al cărei cap este însuşi Mântuitorul Hristos. Aici săvârşim Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe religioase, aici suntem pomeniţi fiecare împreună cu strămoşii noştri plecaţi la cele veşnice şi dacă numele nostru este pomenit la rugăciune înaintea Tatălul ceresc, de bună seamă că şi viaţa noastră este aşezată sub purtarea de grijă şi ocrotirea Sa”.
„Împotriva diavolului nu putem sta decât prin fapta cea bună şi rugăciune”
În continuare, pornind de la mesajul textului evanghelic (Matei 8, 28-34), IPS Părinte Irineu a atras atenţia asupra piedicilor care ne sunt puse de către vrăjmaşul diavol în viaţa noastră duhovnicească, în relaţia cu Dumnezeu şi Biserica Sa. „Avem de înfruntat multe oprelişti în drumul nostru spre mântuire din partea diavolului, prin oamenii răi şi fără credinţă ce s-au pus în slujba lui, dar mai ales prin ispitele, păcatele şi răutăţile din interiorul nostru. Numai că, Atotputernicul care poartă grijă de sufletele noastre, ne îndeamnă: «Staţi împotriva diavolului şi el va fugi de la voi! (Iacov 4, 7)». Iar împotriva diavolului nu putem sta decât prin fapta cea bună şi rugăciune, ştiind că fără Dumnezeu nu putem face nimic. Dacă nu-L avem pe Dumnezeu cu noi intrăm sub stăpânirea lui satan. De aceea este nevoie să avem grijă de sufletele noastre, să ne ferim de faptele rele, să ne sprijinim unul pe altul spre tot lucrul cel bun şi bineplăcut lui Dumnezeu, să ne rugăm unii pentru alţii, aşa cum fac adevăraţii copii ai Tatălui ceresc. Să ne înfricoşăm şi să ne depărtăm de cel rău, dar, spre deosebire de cei din ţinutul Gadarei din Evanghelie care l-au rugat pe Mântuitorul să plece de la ei, să-L rugăm să rămână cu noi spre a ne izbăvi din domnia păcatului şi a morţii, pentru că viaţa aceasta este scurtă şi repede va sosi clipa când ne vom întâlni cu El la Judecata de Apoi.”
În închiere, IPS Irineu i-a felicitat pe toţi cei care s-au ostenit la renovarea şi înfrumuseţarea sfântului locaş de rugăciune şi i-a îndemnat pe credincioşi să fie permanenţi uniţi în jurul Bisericii lui Hristos de unde vine tot sporul, pacea şi liniştea caselor noastre, înţelepciunea şi toată darea cea bună. Pentru implicarea deosebită în realizarea acestei sfintei lucrări, preotul paroh Nicolae Dionisie Tătaru a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar mai multe persoane au primit gramate chiriarhale de mulţumire şi apreciere din partea Mitropoliei Olteniei.
Pr. Gheorghe Cioiu