Actorul Ilie Gheorghe a fost omagiat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova la împlinirea a 75 de ani de viaţă şi 50 de ani de activitate pe scenă. Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, l-a decorat pe marele artist craiovean cu medalia „Crucea Sfântului Nicodim”, clasa I pentru laici.
Scena craioveană a omagiat duminică, 22 mai, pe unul dintre cei mai mari artişti ai Băniei şi ai ţării, emeritul actor Ilie Gheorghe. Interpret a peste 150 de roluri de teatru şi film, cu o paletă impresionantă de personaje cărora le-a dat viaţă într-un mod autentic, marele maestru al scenei a reuşit să readucă în faţa spectatorilor momente memorabile. Alături de criticul teatral, Nicolae Coande, secretarul ştiinţific al instituţiei craiovene, Ilie Gheorghe a pus în scenă fragmente din cele mai importante roluri, prin care s-a consacrat de-a lungul timpului. Astfel, de la Iona, la Regele Lear, Ubu Rex sau Faust, Caţavencu lui Caragiale, monologuri desprinse din opera lui Marin Sorescu, Mihai Eminescu sau CS Lewis, maestrul Ilie Gheorghe a mângâiat sufletele celor din sală, a înflorit zâmbete şi lacrimi de bucurie şi emoţie.
„Vă socotim asemenea unui pom roditor, răsădit lângă apele cunoştinţei”
Fiecare moment artistic a fost prefaţat de un mesaj de felicitare, transmis de cei colaboratori, prieteni, oficialităţi. Aprecierea IPS Irineu nu a fost trecută însă pe lista citită, întrucât Părintele Mitropolit a urcat pe scenă, alături de marele artist, pentru a-l felicita personal şi a-l binecuvânta. Plin de emoţie, cuvântul IPS Părinte Mitropolit a impresionat până la lacrimi pe maestrul Ilie Gheorghe, arătându-l drept exemplu şi plidă strălucită de cultură şi telent dăruit de Dumnezeu. „Nici nu ştiu ce cuvânt aş putea să aleg spre a cuprinde într-însul toate sentimentele pe care le dăruiesc cu atâta dragoste confratelui nostru, marele actor Ilie Gheorghe. Maestre, încerc să iau permisiunea acestor stimabili domni şi stimabile doamne de a nu greşi să vă consider că sunteţi un Romeo şi aveţi teatrul drept Julieta dumneavoastră. Nu aş dori neaparat să duc mai departe această comparaţie, ci să aşez peste ea o alta, din Sfânta noastră Scriptură. De aceea, astăzi, la ceas aniversar, vă socotim asemenea unui pom roditor, răsădit lângă apele cunoştinţei şi ale dăruirii întru totul publicului şi celor care au nevoie de artă şi cultură. Din jertja domniei voastre, înţelegem foarte clar că arta şi cultura este hrana tuturor oamenilor, fără de care un popor este destinat pieirii. Aşadar, prin ceea ce aţi făcut şi faceţi pentru teatrul, tradiţia şi cultura românească, ne arătaţi nouă tuturor adevăratul îndemn şi adevărata datorie de a fi permanent atenţi la înaintaşii noştri. Pentru această activitae frumoasă, noi vă acordăm Medalia „Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana”, clasa I, cea mai aleasă distincţie pentru laici, din Mitropolia Olteniei”, a spus Mitropolitul Olteniei.
În cadrul spectacolului omedial, actorul Ilie Gheorghe a fost felicitat prin mesajele: reprezentanţilor autorităţilor locale craiovene, prof. univ. dr. Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova, UNITER, colegi de breasclă, regizori de reputaţie internaţională, între care amintim pe Silviu Purcărete şi Robert Wilson.
Evlavie şi pasiune faţă de valorile creştine
Maestrul Ilie Gheorghe s-a nascut la 21 septembrie 1940 în localitatea Giubega, judeţul Dolj, într-o familie de buni creştini, de la care a deprins buna rânduială a Sfintei noastre Biserici. A urmat mai întâi o carieră pedagogică, funcţionând o vreme ca învăţător. Pasiunea pentru teatru a venit mai târziu, fiind descoperită chiar la catedră (1958-1963). A absolvit Institutul de Teatru şi Film din Bucureşti în anul 1967, la clasa marelui profesor Dinu Negreanu. În acelaşi an a revenit la Craiova, fiind angajat ca actor. În pasiunea pentru artă a maestrului Ilie Gheorghe la loc de cinste stă „poezia religioasă”. Din această sensibilitate izvorăşte şi atitudinea mărturisitoare a maestrului artist, care a devenit lucrătoare ori de câte ori Biserica a fost nevoie. Astfel, în situaţia completării adeziunilor scrise pentru menţinerea orei de Religie în şcoală, domnia sa a răspuns pozitiv apelului nostru şi, alături de alte mari personalităţi ale Craiovei, a luat atitudine împotriva eliminării disciplinei Religie din trunchiul comun. Anul acesta, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi, dl. Ilie Gheorghe a dat curs invitaţiei noastre de a susţine un program artistic la Craiova şi Tg. Jiu, în cadrul manifestărilor intitulate „Constantin Brâncuşi – artistul tuturor culturilor”.
Arhid. Ioniţă Apostolache