MSN

09.05.2016 – Evenimente liturgice la finele Săptămânii Luminate: Binecuvântări arhiereşti la Prisaca şi Sadu


Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a liturghisit sâmbătă, 7 mai, la Mănăstirea cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „Sfântul Ioan Gură de Aur” – Prisaca, de lângă Craiova. A doua zi, de Duminica Tomii, Părintele Mitropolit a fost prezent în mijlocul credincioşilor gorjeni din Parohia Sadu II, unde a sfinţit Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” şi „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Lumina Sfintelor Sărbători Pascale a umplut locaşurile de închinare din Oltenia de binecuvântare şi speranţe. Sute de credincioşi au umplut sfintele biserici, catedrale şi mănăstiri, lăudând pe Biruitorul morţii prin salutul creştinesc de „Hristos a înviat!”. În Arhiepiscopia Craiovei, ultima parte a Săptămânii luminate a completat periplul liturgic prin două slujiri arhiereşti, săvârşite de IPS Părinte Irineu la altarele Mănăstirii Prisaca şi Bisericii „Sf. Ilie” din Sadu II, judeţul Gorj.


Sfântul Ioan Teologul, „cel care a vorbit despre Dumnezeu”

În dimineaţa zilei de sămbătă, 7 mai, clopotele Mănăstirii Prisaca de lângă Craiova au început să bată cu putere, anunţând prăznuirea Sfântului Ioan Evanghelistul, cel de al doilea ocrotitor al cinstitului aşezământ. Părintele protos. Grigorie Sandu, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Craiovei şi stareţul mănăstirii, l-a întâmpinat după rânduială în pragul sfântului locaş pe IPS Părinte Irineu. În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei euharistice, IPS Părinte a vorbit despre Sfântul Ioan Evanghelistul, pomenit de Biserică în fiecare an pe data de 8 mai. „Cărţile sfinte ale Sfântului Ioan Evanghelistul sunt de mare folos sufletesc pentru credincioşii Bisericii noastre creştine. Sunt texte evanghelice care ne prezintă istoria mântuirii şi ni-L aduce în actualitate şi în mijlocul nostru pe Mântuitorul Hristos, Cel care ne-a asigurat că va fi cu noi până la sfârşitul veacurilor. El este numit şi «teologul», adică cel care a vorbit despre Dumnezeu, a meditat la Dumnezeu, a trăit în comuniune cu Dumnezeu. Împreună cu ceilalţi sfinţi, Sfântul Ioan Evanghelistul a fost preamărit de Dumnezeu în ceruri unde este mijlocitor pentru noi în faţa Tronului Ceresc. De aceea îl pomenim şi îi aducem cântare de laudă, de cinstire şi de bucurie”, a încheiat IPS Irineu.

Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Prisaca a fost ridicată in anul 1950 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian al Olteniei, pe cea mai înaltă colină de lângă municipiul Craiova, în zona viilor Arhiepiscopiei Craiovei. Deoarece biserica cea mică a aşezământului monahal a devenit cu timpul neincăpătoare pentru numărul din ce în ce mai mare al credinciosilor, in ultimii ani a fost ridicată o nouă biserică. Lucrările de construcţie au inceput in anul 1998 şi au fost incheiate in anul 2010, de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, când sfântul lăcaş a fost târnosit de IPS Părinte Mitropolit Irineu.


Un nou locaş de închinare pentru credincioşii din Sadu

În Duminica Sfântului Apostol Toma, IPS Irineu a poposit în mijlocul credincioşilor gorjeni din orăşelul de la intrarea în defileul Jiului, judeţul Gorj. Aici, la Sadu, preotul Marian Mărăcine, protoiereu la Protopopiatul Târgu Jiu Nord, a reuşit să ridice, cu ajutorul credincioşilor săi, o adevărată catedrală. Sfântul locaş a fost închinat Sfântului Ilie Tezviteanul şi Sfintei Cuvioase Parascheva. După slujba de sfinţire, IPS Părinte Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. La final, cei prezenţi la rugăciune au primit din partea Părintelui Mitropolit iconiţe cu cei doi sfinţi ocrotitori ai bisericii.


Arhid. Ioniţă Apostolache