Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Cetatea Băniei a găzduit sâmbătă, 23 ianuarie, lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai clerului şi laicatului din judeţele Gorj şi Dolj, care au luat parte la prezentarea bilanţului activităţilor întreprinse în anul 2015, în sectoarele: administrativ-bisericesc, economic, cultural, patrimoniu şi construcţii, juridic, social-filantropic şi misionar.
Membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Craiovei s-au reunit în şedinţă de lucru sâmbătă, 23 ianuaire, la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare al Facultăţii de Teologiei din Craiova. Manifestările au avut loc în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Astfel, la primele ore ale dimineţii, membrii Permanenţei eparhiale au dezbătut, în Sala „Sfinţii Trei Ierarhi” a centrului de restaurare, mai multe problemele de ordin intern. De la orele 10,30, în aceeaşi încăpere, s-a întrunit Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei, sub prezidiul IPS Părinte Mitropolit Irineu. Pe ordinea de zi s-a aflat prezentarea dărilor de seamă in-extenso, pentru cele şase sectoare eparhial. La final, a fost prezentată execuţia bugetară pentru anul precedent şi s-au înregistrat mai multe luări de cuvânt.
„În Biserică, darurile noatre sunt puse la dispoziţia celorlalţi”
Lucrările Adunării Eparhiale au început de la orele 12,00, printr-o slujbă de Te Deum, săvârşită în Paraclisul cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfinţii Serghie şi Vah”, din incinta centrului de restaurare. În deschiderea evenimentului, organizat în Aula „Nestor Vornicescu”, IPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre dimensiunea jertfelnică şi mărturisitoare a lucrării bisericeşti din Arhiepiscopia Craiovei, în contextul anului 2015. „Activitatea noastră, sub toate aspectele ei, se împlineşte prin darul şi mila lui Dumnezeu, care ne îngrijeşte şi ne călăuzeşte viaţa spre tot lucru bun şi spre toată darea cea bună. Întreaga noastră experienţă, de la naştere la mormânt, reprezintă o dovadă vie că Dumnezeu este Cel Atotputernic şi că tot El se preocupă de întregul neam omenesc. Nimeni şi niciodată nu va putea să dirijeze întreaga creaţie în alt fel decât o orânduieşte Dumnezeu, El fiind Cel care a zidit-o şi îi poartă permanent de grijă. Credinţa este cea care ne face să acceptăm, să aderăm şi să ne recunoaştem ca şi copii ai lui Dumnezeu. Aşadar, împlinind lucruri frumoase şi silindu-ne să realizăm ceva de valoare în lumea aceasta, vom primi răsplată în Împărăţia Cerurilor”. În continuarea cuvântului de învăţătură, IPS Irineu a vorbit despre unitatea organică a Bisericii, ca „Trup tainic al Mântuitorului Hristos”. „Membrii Bisericii sunt mădulare fiecare în parte, după cum spune Sfântul Apostol Pavel. Ei nu trebuie priviţi nicidecum ca indivizi, aşa cum se pronunţă doctrina juridică. În această unitate, fiecare se sileşte, asemenea mlădiţelor din viţa de vie, să aducă rod cât mai bogat. Deci, Biserica este totalitatea mădularelor, a membrelor, a organelor, care, la rândul lor, sunt pesonale, cu o identitate aparte şi unică deopotrivă. În Biserică, darurile noatre sunt puse la dispoziţia celorlalţi. Darul celui de lângă mine îmi lipseşte mie, iar darul meu, pe care l-am primit de la Dumnezeu, îi lipseşte celuilalt. De aceea, vorbim despre o complementaritate dumnezeiască în Biserică, întrucât în fiecare dar se vede desăvâşit Duhul lui Dumnezeu”, a spus IPS Părinte Mitropolit.
„Numai în familie copilul poate să aibă o identitate, un viitor şi o educaţie”
Părintele Mitropolit a subliniat totodată importanţa familiei creştine, ca unitate binecuvântată dintre un bărbat şi o femeie. „Biserica este familia în mare a tuturor credincioşilor, formată din alte multe familii în care noi ne naştem, creştem şi dăm naştere la alte familii. A dorit Dumnezeu, ca după chipul Preasfintei Treimi, să fim şi noi în lumea aceasta. Prin rânduiala Preasfintei Treimi primim posibilitatea să fim după iubirea Ei, să fim marcaţi de dragostea Ei, într-un cuvânt să fim pătrunşi de prezenţa Ei. Acesta este lucrul cel mai important, pentru că Tatăl este în viaţa noastră, Fiul este Cel care S-a răstignit pentru noi şi rămâne cu noi până la sfârşitul veacurilor, iar Duhul Sfânt S-a pogorât la Cincizecime, rămâne în Biserică şi marchează pe fiecare nou botezat. Toţi sunt pecetluiţi cu pecetea Duhului Sfânt, cu lucrarea harică a Preasfintei Treimi. De aici înţelegem că familia noastră este întotdeauna locul de odihnă al Preasfintei Treimi. Mama, care naşte, este întotdeauna roditoare pentru că Dumnezeu doreşte. El vrea să să nască un prunc pe această lume şi în tot timpul purtării în pântece a copilului, El este Acela care îi poartă de grijă. Îi face suflet pruncului, care devine astfel o persoană încă din pântecele maicii sale. Prin participarea la actul naşterii, mama devine prelungirea Mâinii Creatorului, care colaborează cu ea şi o poartă în grijă. Venirea pe lume a unui prunc este o binecuvântare şi în acelaşi timp o speranţă pentru noi, căci iată s-a născut încă un luprător, încă un om în care Dumnezeu a aşezat darurile Sale. Prin urmare, este important să înţelegem cât de valoroasă este familia creştină pentru societatea noastră. Nu este un lucru pe care trebuie să îl tratăm cu indiferenţă sau cu neputinţă. Trebuie aşadar să luptăm cu toţii pentru a înscrie în Constituţia noastră menţiunea clară şi explicită că familia este formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. De ce aceasta? În primul rând pentru că numai un bărbat şi o femeie pot naşte copii. Ne gândim clar asupra viitorului nostru şi nu dorim să înfierăm sau să acuzăm pe nimeni. Dorim mai cu seamă să arătăm că suntem oameni responsabili faţă de prezentul şi viitorul nostru. Dincolo de toate, în Biserica noastră Ortodoxă, Căsătoria este o Taină şi nici pe departe un contract social, un acord între parteneri. Ea este astfel este o realitate divino-umană şi de aceea numai în familie copilul poate să aibă o identitate, un viitor şi o educaţie”, a conchis Mitropolitul Olteniei.
În continuare a fost desemnat secretariatul Adunării Eparhiale, urmând ca fiecare comisie de lucru să prezinte, prin intermediul unui raportor, activitatea celor şase sectoare din Arhiepiscopia Craiovei. La final, în cadrul luărilor de cuvânt, dl. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi dl. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, ambii membrii ai Adunării Eparhiale, au apreciat activitatea bisericească din Arhiepiscopia Craiovei şi şi-au exprimat sprijinul necondiţionat pentru promovarea valorilor familiei creştine.
Arhid. Ioniţă Apostolache