Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa a fost sărbătorită luni și marți în mod deosebit în Cetatea Băniei, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”. Sfânta Liturghie a fost săvârşită, ieri, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La Catedrala din Craiova se află spre cinstire capul Sfintei Tatiana.
Momentele liturgice dedicate prăznuirii sfintei muceniţe au început de luni seara, 11 ianuarie, când sfintele sale moaşte au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane, după slujba Vecerniei unită cu Litia. A doua zi, marți, 12 ianuarie, în ziua de prăznuire a sfintei, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.
În cuvântul de învățătură, adresat la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a elogiat viața curată a Sfintei Tatiana. „Trăirea ei a fost bineplăcută înaintea lui Dumnezeu. Chiar dacă n-ar fi primit cununa muceniciei, tot ar fi fost sfântă, viaţa ei fiind un exemplu pentru toţi credincioşii din Roma. Cu toţii cunoşteau faptele ei bune. Acest lucru ne îndreptăţeşte să credem că mucenicul nu este martirizat din întâmplare, ci din rânduiala lui Dumnezeu. El primeşte din mâinile Stăpânului cununa cea neveştejită a măririi”, a spus Înaltpreasfinția Sa. În continuare, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat faptul că Biserica dobândeşte, prin jertfa sfinţilor mucenici, o dimensiune martirică şi mărturisitoare: „Iată cât de mult sunt cinstiţi sfinţii mucenici în Biserică. Ei însoţesc permanent Sfânta Jertfă. Moaştele lor se găsesc aşezate pe sfintele altare şi în sfintele antimise. Prin acest lucru, Domnul vrea să ne arate că Biserica Sa este martirică şi mărturisitoare în acelaşi timp. Este martirică, întrucât toţi credincioşii se ostenesc, postesc, se roagă şi luptă permanent împotriva patimilor”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră de către boierii Craioveşti de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost aşezate iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. De aici au fost mutate de către Sfântul Voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul sfintei a fost adus la Catedrala Mitropolitană din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.
Arhid. Ioniţă Apostolache