Paraclisul mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova a îmbrăcat haine de sărbătoare, vineri, 4 decembrie, pentru a-şi cinsti aşa cum se cuvine Ocrotitoarea spirituală, Sfânta Mare Muceniţă Varvara, unul din hramurile bisericii. Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire a ctitorilor şi binefăcătorilor sfântului locaş au fost săvârşite de un sobor format din preoţii slujitori ai bisericii, precum şi preoţi invitaţi de la alte parohii din oraş. La final, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Gheorghe Brad care a evidenţiat faptul că Sfânta Varvara reprezintă o pildă de vieţuire creştină, chiar dacă în zilele noastre nu ni se mai cere jertfă de sânge pentru Hristos, putem fi mucenici pentru că atunci când te osteneşti pentru adevăr, pentru Domnul, într-o societate secularizată ca a noastră, nu faci decât să-l mărturiseşti pe Hristos aşa cum a făcut şi Sfânta Varvara, aşa cum ne-o cere şi Mântuitorul Iisus Hristos.
Alegerea Sfintei Muceniţe Varvara ca ocrotitoare a Bisericii Sfânta Treime din Craiova a avut la bază cel puţin două considerente, după cum ne-a precizat părintele Răzvan Tismonariu. „În primul rând trebuie avută în vedere evlavia, credinţa deosebită pe care membri familei domnitorului Barbu Ştirbei, ctitorii bisericii, au avut-o în Sfânta Varvara pe care şi-au dorit să o aibă mijlocitoare în rugăciune şi ocrotitoare de întâmplări neprevăzute, deoarece în popor există credinţa că este izbăvitoare de moarte năpraznică, fapt pentru care a şi fost aleasă de mineri ca ocrotitoare. Al doilea considerent ţine de faptul că Sfânta Varvara, martirizată de însăşi tatăl ei, a fost o adevărată mărturisitoare a Sfintei Treimi. Se spune că tatăl ei îi construise o baie cu două ferestre, iar ea a cerut lucrătorilor să-i mai construiască o fereastră, motivând în faţa tatălui ei printr-o adevărată mărturisire de credinţă: crede într-un singur Dumnezeu dar care este întreit în Persoane, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh şi întrucât baia este simbolul botezului, doreşte să aibă în mod simbolic trei ferestre şi să primească botezul creştin”, a precizat părintele Răzvan Tismonariu.
Situată în zona centrală a orașului, Biserica “Sfânta Treime” este una din bijuteriile arhitectonice ale Cetăţii Băniei. A fost ridicată în perioada 1765 – 1768 de familia domnitorului Barbu Știrbei și reclădită la finalul secolului XIX, sfințirea ei fiind săvârșită la 15 octombrie 1906 de către Atanasie Mironescu, episcopul Râmnicului Noului Severin.
Preot Gheorghe Cioiu