Centru Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost ”Sfântul Vasile” al Asociației Vasiliada, a ales să întămpine Ziua Internaţională a persoanelor fără adăpost, pe 17 octombrie, printr-o serie de activităţi, menite să promoveze actiunile centrului în ceea ce privește reinserţia socială și profesională a beneficiarilor . Astfel, la sediul centrului a avut loc o dezbatere între beneficiari şi echipa de specialişti a centrului asupra importanţei pe care o are felul în care ei înţeleg procesul de reintegrare socio-profesională. Beneficiarii au fost încurajaţi să participe la discuţii, să vorbească fiecare despre sine, despre ceea ce trebuie să facă pentru a deprinde un stil de viaţă independent, pentru a se integra în societate. Dezbaterea dintre echipa de specialişti şi beneficiari a fost urmată de un dialog interactiv, în care fiecare a fost pe rând angajator şi angajat.
Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” este administrat de Asociația „Vasiliada” în parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Craiova și Arhiepiscopia Craiovei. Grupul ţintă îl reprezintă persoanele fără adăpost, care locuiesc în stradă de o perioadă mare de timp. În general, sunt persoane evacuate în urma retrocedărilor, care şi-au pierdut locuinţa în urma datoriilor acumulate la instituţii financiare de stat sau private, bătrâni alungaţi de propriii copii, mame şi copii abuzaţi, precum şi tineri ieşiţi din sistemul instituţionalizat de stat. Acest așezământ social oferă în regim rezidențial un complex de servicii sociale, crescând astfel șansele beneficiarilor de se reintegra mai ușor social și profesional.
Serviciile centrului sunt structurate astfel încât să răspundă atât nevoilor de bază ale beneficiarilor – asigurarea adăpostului și a hranei zilnice, precum și sprijin pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și relaționare interpersonală, abilităților practice pentru viață, urmate de pregătirea pentru integrarea pe piața muncii (calificare profesională, mediere pentru obținerea unui loc de muncă și consiliere pentru păstrarea locului de muncă). Serviciile centrului sunt acordate în mod individual beneficiarilor, în baza unui Plan Individualizat de Servicii, realizat de echipa pluridisciplinară (coordonatorul centrului, asistenții sociali, asistentul medical si psihologul) și pornesc de la o abordare simplă, fiind în concordanță cu legislația în vigoare privind furnizarea de servicii sociale în regim rezidențial.
Gabriela Firu