Tabăra de excelență „Science – Inteligence – Research” (SIR), organizată la Mănăstirea Tismana, s-a încheiat joi, 9 iulie. La finalul activităţilor, cei 70 de olimpici din Mitropolia Olteniei au primit premii şi diplome din partea Fundaţiei „Cuvântul care zideşte”.
Iniţiativa Arhiepiscopiei Craiovei de a organiza o tabără de excelenţă pentru elevii olimpici din Oltenia s-a concretizat în perioada 6 – 9 iulie, la Mănăstirea Tismana. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, de anul acesta, întâlnirea a fost aşezată sub genericul SIR (Science – Inteligence – Research), în dorinţa promovării şi răsplătirii elevilor olteni cu cele mai bune rezultate la învăţătură. În acest sens, au fost selectaţi 15 olimpici din fiecare eparhie a Mitropoliei Olteniei (judeţele Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Olt), care au fost însoţiţi la Tismana, în perioada sus amintită, de preoţi, profesori şi instructori. Programul ales pentru petrecerea celor trei zile la Tismana a împletit frumos activităţi creative, de comunicare şi recreaţie. Copiii au avut timp să picteze, să înveţe limba germană, să cânte şi să meargă în drumeţie la principalele obiective din apropiere. Împreună cu însoţitorii, olimpicii s-au bucurat, unii pentru prima dată, de frumuseţea locului, vizitând pe rând Mănăstirea Tismana, chioşcul lui Coşbuc, Schiturile de la Cioclovina.
În cea de a doua zi a Taberei SIR, marţi, 7 iulie, în mijlocul elevilor a poposit IPS Părinte Irineu, împreună cu IPS Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Arhiereii olteni au admirat creaţiile artistice, realizate de elevi, şi au participat la serbarea festivă organizată de absolvenţii „Cursurilor intensive de cântare bisericescă şi catehism” pentru cântăreţii bisericeşti. La finalul evenimentului, Mitropolitul Olteniei le-a urat bun-venit elevilor olimpici, i-a felicitat pentru rezultatele la învăţătură şi şi-a exprimat dorinţa ca Tabăra SIR să se permenentizeze în întreaga Mitropolie a Olteniei.
„Cred că am reuşit să fim mai aproape de Dumnezeu”
Miercuri seară, organizatorii au pregătit un foc de tabără, copiii fiind cei care au umplut admosfera cu cântec, joc şi voie bună. Reuşita activităţii s-a oglindit în cele spuse de participanţi, cu toţii fiind dornici să se revină şi la anul pe plaiurile Sfântului Nicodim de la Tismana.
„Tabăra SIR, organizată de Mitropolia Olteniei, reprezintă pentru mine, şi cred că şi pentru ceilalţi colegi, recunoaşterea eforturilor noastre pe plan şcolar. Sunt încântat să iau parte la această acţiune culturală, mai ales că am întânit aici elevi de toate vârstele, cu gusturi şi preferinţe atât de apropiate de ale mele. Astfel, am avut extraordinara ocazie să interacţionez prin intermediul jocurilor şi atelierelor de creaţie, cu ceilalţi elevi, să dobândesc cunoştinţe noi legate de existenţa şi iubirea lui Dumnezeu faţă de noi. Consider această tabără o experienţă unică şi mi-ar face plăcere să revin aici, la Tismana, şi cu altă ocazie”, a spus Victor Gabriel Ungureanu, clasa a X-a, 15 ani.
„Pentru mine, această întâlnire reprezintă o oportunitate de a cunoaşte persoane noi, de a participa la activităţi de grup interactive şi educaţionale, şi de a dobândi cunoştinţe despre istoria locului şi a Mănăstirii Tismana. De asemenea, este de admirat frumuseţea peisajului montan ce ne înconjoară. Liniştea, aerul curat şi căldura cu care am fost primiţi ne-a ajutat să ne simţim foarte bine şi să participăm cu entuziasm la toate activităţile din program. Mai mult, prin această experienţă, cred că am reuşit să fim mai aproape de Dumnezeu. Am avut parte de o perioadă extraordinară, pe care o voi păstra ca amintire în inima mea şi mă voi gândi cu drag la acest loc”, a spus Ştefania Săftoiu, clasa a XII-a, 18 ani.
Tabăra SIR de la Tismana a fost organizată de Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Craiovei, prin Fundaţia „Cuvântul care zideşte”, cu sprijinul protopopiatelor: Craiova Sud, Craiova Nord, Băileşti, Târgu Jiu Sud, Târgu Jiu Nord şi Târgu Cărbuneşti.
Arhid. Ioniţă Apostolache