Începutul lunii iunie a adus bucurii duhovnicești în rândul credincioșilor din Mitropolia Olteniei. Două Praznice Împărătești au fost cinstite în bisericile, mănăstirile și catedralele chiriarhale, prin săvârșirea la sfintele altare a Dumnezeieștii Liturghii.
Zilele de duminică, 31 mai şi luni, 1 iunie, au fost socotite anul acesta în calendarul nostru creștin-ortodox între cele mai importante sărbători bisericești. Cele două mari praznice, al Cinzecimii sau Rusaliilor și Sfintei Treimi, au adunat sute de credincioși la rugăciune în sfintele locașuri de închinare din Mitropolia Olteniei.
„Cuvântul dumnezeiesc este ziditor şi întăritor al sufletului omenesc”
Parohia gorjeană Cârbeşti, din Protoieria Târgu Jiu Sud, a îmbrăcat în Duminica Rusaliilor veşmât de sărbătoare. Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a poposit în mijlocul parohienilor, săvârşind slujba de resfinţire a Bisericii „Sfinții Arhangheli” şi Sfânta Liturghie. La finele ceremonialului liturgic, Mitropolitul Olteniei a pus la inima celor prezenţi cuvânt de învăţătură, tâlcuind semnificaţiile duhovniceşti ale marelui praznic. „Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de patima Sa cea mântuitoare, înainte de a fi răstignit, a vorbit Sfinților Apostoli, că după ce se Va Înălța la ceruri, va trimite în lume pe Duhul Sfânt, «Care de la Tatăl purcede», ca să continue activitatea începută de El, ca să dea poporului Lui Dumnezeu sfințenie, pace și bucurie. Iată prin urmare, că după cincizeci de zile, după ce Sfinții Apostoli au fost îndemnați să nu părăsească Ierusalimul, pe când se aflau cu toții la rugăciune, s-a auzit un vuiet mare, un vânt care vine repede și a umplut casa în care se aflau. Şi deodată s-au arătat peste dânşii «limbile de foc» și deodată, prin putere dumnezeiască, cu toții au început să vorbească în limbi deosebite, după cum le dădea lor Duhul a grăi. În acel loc se adunaseră oameni mulți de pretutindeni, care au fost cu toții martori la această minune. În momentul acela, Sfântul Apostol Petru a luat cuvântul și s-a adresat tuturor celor care erau de față. Cu toții au auzit pe Apostoli grăind în limba lor, au auzit despre îngerii Lui Dumnezeu și despre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Înţelegem de aici că Cuvântul dumnezeiesc este ziditor şi întăritor al sufletului omenesc, pe care îl purifică și apoi îl înalță. Aşa se face că, toţi cei care au auzit cuvintele Sfinților Apostoli, deîndată au și grăit: «ce să facem?», iar Sfântul Apostol Petru le-a cerut tuturor să se boteze și să se pocăiască. Deci, iată cum odrăslește Cuvântul în sufletele celor credincioşi și aduce în cei botezaţi roade rodnice de pocăință”, a spus IPS Părinte Irineu.
Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” – Srâmba Jiu
A doua zi, luni, 1 iunie, de Praznicul Sfintei Treimi, IPS Părinte Irineu a slujit la hramul Mănăstirii din localitatea Strâmba-Jiu, județul Gorj. În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a evidențiat semnificația dogmatică a marelui Praznic. „Această sărbătoare încununează praznicele împărătești care s-au derulat până în această perioadă. Astfel, după ce am adus aminte de Pogorârea Sfântului Duh, era necesar să vorbim despre Preasfânta Treime, despre Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Orice rugăciune începe cu numele Preasfintei Treimi. Orice Sfântă Liturghie începe cu binecuvântarea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh şi orice rugăciune se încheie în numele Preasfintei Treimi, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Întreaga noastră viață este marcată prin urmare de Preasfânta Treime, pentru că trecutul, prezentul și viitorul nostru sunt legate de persoanele Preasfintei Treimi, care ne reunesc pe toți și ne unesc în dragostea Sa. Preasfânta Treime ne unește, ne sfințește și ne îndumnezeiește cu puterea și cu lucrarea Sa cea dătătoare de viaţă”, a arătat Părintele Mitropolit. În încheiere, Înaltpreasfinţia Sa a spus că dacă vom avea pe Sfânta Treime în mintea și în sufletul nostru, vom avea nădejde de mântuire, fiindcă „rugăciunile noastre ne sunt îndeplinite și faptele noastre cele bune sunt înscrise în ceruri. Să facem în așa fel încât viața noastră să fie sfântă și binecuvântată, și ca în orice Liturghie, preamărirea noastră să fie adusă Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, Treimea cea de o Ființă și nedespărțită”, a conchis IPS Părinte.
La final, toţi cei prezenţi au luat parte la o agapă frăţească, organizată în trapeza mănăstirii.
Arhid. Ioniţă Apostolache,
Prof. Vasile Gogonea