MSN

15.05.2015 – Centrul catehetic „Eroii neamului” din Craiova: Activităţi cu tinerii în cadrul proiectul „Alege şcoala”

Între centrele catehetice nou-înfiinţate în Arhiepiscopia Craiovei prin proiectul „Alege şcoala!“ se numără şi cel de la Biserica „Eroii neamului“, situat în cartierul craiovean Calea Bucureşti, în zona Electro. Activităţile săptămânale sunt coordonate aici de preotul Victor Cameniţă şi Mirela Stănică, profesoară de religie la Şcoala Generală „Mihai Eminescu“ din cartierul Lăpuş.

Centrul catehetic de pe lângă Biserica „Înălţarea Domnului“ din Craiova este coordonat de pr. Victor Cameniţă, preot slujitor la această parohie. Istoria lui este relativ nouă, fiind legată strâns de activitatea misionar-pastorală a parohiei. Astfel, sub coordonarea preotului paroh Grecu Cris­tian au fost organizate mai multe activităţi catehetice, între care amintim proiectul „Hristos împărtăşit copiilor“ sau „Calea mântuirii“. Proiectul „Alege şcoala III!“ se derulează în parteneriat cu Şcoala Generală „Mihai Eminescu“.

Activităţi catehetice şi pregătiri pentru hramul parohiei

Colaborarea dintre Şcoala „Mihai Eminescu“ şi Parohia „Eroii neamului“ din Craiova constituie exemplul concret al dorinţei de promovare şi întărire a legăturii familie-şcoală-biserică. Prin strădania preoţilor slujitori de la această biserică şi totodată prin deschiderea şi amabilitatea doamnei director Silvia Cârţu, parteneriatul parohie-şcoală a trecut de curând la un alt nivel. În fapt, această relaţie a constituit motivul prim al alegerii locaţiei pentru înfiinţarea unui nou centru catehetic în această zonă. Aşa se face că, din anul 2014, 25 de elevi de la „Mihai Viteazul“ au program săptămâna de cateheză la biserica din cartier. Rezultatele nu au încetat să apară, fiecare întâlnire fiind fructificată prin activităţi cu teme educative şi religios-morale, dar şi prin iniţiative cu caracter filantropic, desfăşurate frecvent în parohie. „Este adevărat că parteneriatul nostru cu şcoala din parohie se menţine de câţiva ani buni. Am organizat serbări împreună, am susţinut copiii în diverse activiţi şi spectacole. De anul acesta însă implicarea noastră s-a intensificat prin posibilitatea de a-i primi la noi acasă vreme de câteva ceasuri în fiecare săptămână. Proiectul «Alege şcoala!» ne oferă şansa să ne implicăm mai mult în formarea duhovnicească a copiilor noştri“, spune preotul paroh Cristian Grecu.

Începând cu această săptămână, tinerii din grupul parohial, alături de preotul şi profesorul coordonator, au început pregătirile pentru hramul bisericii. „Înălţarea Domnului este o zi cu totul specială pentru fiecare dintre noi. Venim aici cu drag de fiecare dată şi avem dorinţa de a închina puţin din timpul nostru lui Dumnezeu, prin lucrurile pe care le învăţăm şi prin activităţile pe care le facem. Anul acesta, de hramul parohiei noastre, vom cânta la strană şi vom susţine un mic spectacol împreună cu colegii din corul şcolii“, mărturiseşte Ana-Maria, din grupul de cateheză.

Cântări în cinstea eroilor neamului

Între activităţile misionare desfăşurate în decursul timpului, la loc de cinste stă cinstirea eroilor. În acest cadru, biserica parohială este socotită spre închinare „Eroilor neamului“. Aşa se face că, în ultimii ani, sfântul locaş a devenit locul de întâlnire al membrilor Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor“, filiala „Fraţii Buzeşti“. Acest demers a adus laolaltă pe cei mai vrednici ostaşi craioveni, mulţi dintre ei veterani de război, care, sub oblăduirea praznicului Înălţării, rememorează faptele de vitejie şi îi pomenesc pe cei care s-au jertfit pentru apărarea ţării. Preotul Cristian Grecu a fost prezent, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la fiecare manifestare festivă.

„Am învăţat în această perioadă, pe lângă cântările de la Sfânta Liturghie, o serie de cântece patriotice pe care le vom cânta împreună de Ziua Eroilor. Copiii au fost bucuroşi pentru această iniţiativă, aşteptând cu nerăbdare ziua bisericii“, spune pr. Victor Cameniţă, coordonatorul grupului de tineri.

Parohia „Eroii neamului“, scurt istoric

La începutul anilor 90, credincioşii din cartierul craiovean Lăpuş aduceau slavă lui Dumnezeu într-o micuţă capelă închinată Naşterii Domnului. În timp, aici s-a temeluit o adevărată catedrală închinată Sfintei Înălţări la cer a Domnului şi Eroilor neamului.

Cartierul Lăpuş este unul relativ nou format, având în vedere faptul că, în urmă cu aproximativ trei decenii, zona Bordei, cum era numită această parte a Craiovei, cuprindea doar câteva case. Schimbarea a intervenit odată cu ridicarea Uzinei Electroputere, care a prilejuit construcţia primelor blocuri. Cum în timpul comunismului nici nu putea fi vorba despre ridicarea unei biserici, imediat după Revoluţie, la 21 august 1990, vrednicul de pomenire Mitropolit al Olteniei Nestor Vornicescu a pus piatra de temelie pentru un nou locaş de rugăciune. Construcţia a fost finalizată în anul 1996, fiind închinată marelui praznic al Naşterii Domnului. Cu timpul, s-a simţit nevoia ridicării unei biserici mai mari, în care să încapă toţi credincioşii care veneau aici la rugăciune. În acest sens, demersurile au început în anul 2001, lucrarea fiind închinată de data aceasta Învierii Domnului.

În prezent, la vechea capelă slujesc trei preoţi: Cristian Grecu, parohul bisericii, Sergiu Popescu şi Victor Cameniţă. Prin osteneala lor şi sprijinul credincioşilor craioveni, sfântul locaş a fost finalizat în anul 2014, slujba de binecuvântare având loc de praznicul Înălţării Domnului, în 2014.

Arhid. Ioniţă Apostolache,

în Ziarul Lumina, Ediţia de Oltenia, joi, 14 mai 2015