În cea de a XXVI-a Duminică de după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul Paraclisului mitropolitan „Maica Precista” – Dudu din Craiova. De Praznicul Vovideniei, vineri, 21 noiembrie, Mitropolitul Olteniei a slujit la hramul Mănăstirii gorjene Lainici.
Câteva sute de credincioşi craioveni au venit la rugăciune în Catedrala „Maicii Domnului de la dud”, luând parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finele slujbei, Arhiepiscopul Craiovei a tâlcuti pericopa duminicală, despre „Pilda bogatul caruia i-a rodit ţarina”, rânduită spre citire în cea de a XXVI-a Dumică de după Rusalii (cf. Lc. 12, 16-21). „Bogatul din Evanghelia de astăzi primeşte daruri multiple şi nemăsurate, atât de multe încât îşi pune întrebarea ce va face cu atâte bogăţii, cu atâtea bunătăţi? Nu se gândeşte decât la el însuşi, cugetând egoist, într-o părere de sine exagerată. Mai mult, el gândeşte că sufletul lui ar putea să mănânce din bunătăţile acestea pământeşti. «Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te» (v. 19). Deci, toate acestea, după cum vedem sunt preluate din lumea materială şi transpuse în lumea spirituală, fiind însoţite de o cugetare lipsită de sens, pe care o putem considera nebunie. De aceea, Dumnezeu, după cum vedem în cuvintele Scripturii, îl consideră nebun. «Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Şi cele ce ai pregătit ale cui vor fi?» (v. 20)”, a spus IPS Părinte Irineu.
„Sufletul este oglinda în care se reflectă Dumnezeu”
În continuare, Mitropolitul Olteniei a arătat că, dincolo de orice trebuinţă pământească, sufletul omenesc „este sârguincios şi doreşte permanent după Dumnezeu, vrea să să înalţe, vrea să se ridice, are nevoie de rugăciune, de post de osteneală, de nevoinţă, are nevoie de milostenie. Sufletul omensc are nevoie de dragoste, de pace şi linişte. El vrea să iasă din legăturile pământeşti, neputând fi nicidecum împăcat cu ceva trupesc. Sufletul nu se desfată de tot ceea ce este din lumea aceasta, ci acceptă ca trupul să se hrănească şi să poată vieţui pe pământ şi să poată agonisi fapte bune, virtuţi necesare pentru Împărăţia cerurilor. De aceea, în viaţa omului credincios, sufletul este cel mai de preţ lucru, care trebuie să fie permanent îngrijit. Este comoara ce trebuie păstrată cu multă atenţie şi înţelepciune să nu fie furată de cel rău. Sufletul este oglinda în care se reflectă Dumnezeu, este lumina din interiorul nostru care dacă se întunecă vom deveni întuneric. Într-un cuvânt, sufeltul este identitatea noastră duhovnicească, oferind cu adevărat conţinut deplin vieţii noastre”, a conchis IPS Irineu.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Emanuel Popa a primit Taina Preoţiei pe seama Parohiei Lişteava, din Protoieria Craiova Sud, judeţul Dolj.
Mănăstirea Lainici și-a sărbătorit hramul
Mănăstirea Lainici din județul Gorj a îmbrăcat haină de sărbătoare vineri, 21 noiembrie, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii vechi, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Bucuria duhovncească a fost sporită de prezența în mijlocul obștii monahale a IPS Părinte Irineu, care a săvârșit slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei mitropolitane din Craiova, condus de prof. Victor Șapcă.
În cuvântul de învățătură, Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a vorbit despre semnificațiile teologice ale praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului. „Venirea Maicii Domnului la Templu face ca ea să devină Templu al Celui Preaînalt. Iată cum Dumnezeu pregătește locaş sfinţit poporului Său și apoi pregătește un Templu Fiului Său, prin Maica Domnului. Deci deodată, cele două temple, materiale și spirituale, se unesc, ca unul să primească de la celălalt sfințenie deosebită. Templul din Ierusalim primește sfințenie de la Maica Domnului, iar Tatăl cel Ceresc, care a ales-o încă înainte de a se naște ea, o pregătește neîncetat, ca să devină Casă a Fiului Său. Deci, dacă Templul din Ierusalim era permanent acoperit de un nor luminos, simbol al Duhului Sfânt, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este permanent cuprinsă de Duhul Sfânt și pătrunsă de Duhul Sfânt, ca trupul ei binecuvântat să fie pe deplin sfințit și în așa fel pregătit să dea trup Celui care avea să vină, Fiul lui Dumnezeu, pentru mântuirea noastră”, a subliniat IPS Părinte Irineu.
„Maica Domnului este din neamul nostru”
Părintele Mitropolit Irineu a precizat totodată că Nașterea și Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sunt episoade care, deși nu sunt descrise în Sfânta Scriptură, ne împărtăşesc aspecte despre viața Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cât și despre Sfinții Ioachim și Ana, aceste detalii find consemnate de Sfânta Trediţie. „Maica Domnului s-a născut prin făgăduința lui Dumnezeu adresată părinților ei, Ioachim și Ana. Aceștia, care doreau cu tot dinadinsul să aibă roadă trupului lor și să lase în urmă moștenitori. Ei s-au rugat fierbinte pentru aceasta şi au făgăduit ca orice Dumnezeu le va da, să fie închinat templului, să fie adus Părintelui Ceresc. Astfel, după această făgăduință, a venit Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, din părinții ei, Ioachim și Ana, după legea omenească, naturală, după legea biologică, așa cum a lăsat Dumnezeu să se nască omul din tată și din mamă. Această naștere arată că Maica Domnului este din neamul nostru, este aleasă dintre oameni ca să fie mamă a Dumnezeului celui Preaînalt. Nu s-a născut fără păcatul strămoșesc, căci spune Psalmistul «întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea». Cu toate acestea, drepții Ioachim și Ana, atât prin faptele și rugăciunile lor, cât și prin moștenirea pe care ei au avut-o de la strămoșii lor, au agonisit o putere dumnezeiască și un har deosebit pe care l-au transmis Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, a conchis IPS Irineu.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Adrian Ispas a fost horotonit preot pe seama Parohiei Caraula, Protopopiatul Băilești.
Diac. Ioniţă Apostolache
Gabriela Firu