Creștinii ortodocși se află în a V-a săptămână a Postului Mare, una deosebită din punct de vedere imnografic și liturgic. Joi și sâmbătă, Părinții care au alcătuit Triodul au rânduit să fie oficiate două slujbe cu totul speciale: Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și Denia Acatistului Bunei Vestiri.
Deniile, oficii liturgice specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârșesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia din „Joia Canonului” se oficiază miercuri seara, iar Denia din „Sâmbăta Acatistului” se oficiază vineri seara.
La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, deniile din săptămâna a V-a încep la orele 16:00.
Spre deosebire de lectura din prima săptămâna din Postul Mare, când acest Canon este împărțit în patru stări citite la slujbele Pavecerniței din zilele de luni, marți, miercuri și joi, în miercurea aceasta, Canonul Sfântului Andrei Criteanul, se va citi integral, tot în cadrul slujbei Pavecerniței Mari.
Cunoscută drept Canonul lacrimilor, această creație în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii noastre, fiind totodată și o bijuterie literară cu rolul de a crea în sufletul și conștiința noastră o atmosferă care să ne îndemne la meditație, pocăință și rugăciune.
Canonul cel Mare prezintă istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinţilor, Adam şi Eva, şi până la Pătimirile şi Învierea Domnului. Este o poezie de o sensibilitate şi de o profunzime recunoscută de toată lumea. În acest Canon, Sfântul Andrei Criteanul aduce în faţa cititorilor sau ascultătorilor chipuri din Vechiul şi Noul Testament, oameni care fie s-au remarcat printr-o viaţă sfântă, fie sunt personaje care au rătăcit de la calea lui Dumnezeu.
În timpul Deniei de vineri seara, din Săptămâna a cincea a Postului Mare, se citeşte şi se prăznuieşte Imnul Acatist al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria, ocrotitoare a dreptcredincioşilor şi ajutătoare a lor în nevoinţele duhovniceşti ale Postului Mare. Slujba Deniilor din Săptămâna Sfintelor Patimi ne cheamă la rugăciune şi priveghere, la meditaţie asupra întunericului păcatului prezent în răutatea patimilor omeneşti, suscitate sau susţinute adesea de puterile demonice. Acestea cauzează umilire, suferinţă şi moarte Mântuitorului Iisus Hristos, Ce le îndură pe toate cu smerenie şi îndelungă răbdare.
Deniile din săptămâna a cincea din Postul Mare, când este pomenită Cuvioasa Maică Maria Egipteanca, sunt în mod deosebit denii de pocăinţă, de conştientizare a morţii spirituale a sufletului robit de păcat şi patimi.
Source:
arhiram.ro