Asociaţia „Vasiliada”, organizaţie nonguvernamentală aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Craiovei, a prezentat marţi, 5 noiemnbrie, în cadrul unei conferinţe, bilanţul de final al proiectului „Voluntariat pentru Coeziune Socială”. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociaţia Free Youth Centre din Bulgaria în perioada noiembrie 2012 – noiembrie 2013.
În cadrul evenimentului a fost prezentată o descriere a proiectului şi punctate câteva dintre cele mai importante realizări ale proiectului. „Încheiem încă un proiect pe care Asociaţia Vasiliada l-a implementat, primul proiect implementat de Asociaţia Vasiliada cu partener transfrontalier, în care, împreună cu partenerul din Bulgaria, Asociaţia Free Youth Centre, am încercat să dezvoltăm o metodologie comună de lucru în tot ceea ce înseamnă implicarea tinerilor în activităţi de voluntariat social. De-a lungul celor 12 luni de implementare, proiectul ne-a ajutat, pe de o parte, să reunim, într-un cadru de dialog şi de lucru comun, experţi care lucrează în domeniul serviciilor sociale şi în domeniul educaţional din România, judeţele Dolj şi Mehedinţi, şi din Bulgaria, judeţele Vidin şi Montana. În cadrul atelierelor de lucru, împreună cu experţii, am reuşit să dezvoltăm o metodologie de lucru cu voluntarii, o metodologie care a fost publicată într-un ghid metodologic. Pe baza acestei metodologii, am reuşit să atragem peste 50 de voluntari români şi bulgari, pe care i-am implicat în activităţi sociale, în diferite instituţii cu profil social din România şi Bulgaria, din judeţele menţionate”, a declarat părintele Adrian Stănulică.
Preşedintele „Vasiliada” a amintit de asemenea despre schimbul de experienţă care i-a implicat pe voluntarii români şi bulgari, cât şi despre conferinţa transfrontalieră organizată în această perioadă, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, care a avut un puternic impact în rândul persoanelor prezente la eveniment. „Spre finalul proiectului, tinerii voluntari au avut posibilitatea să cunoască alte experienţe de voluntariat din cele două ţări. Au participat astfel la un schimb de experienţă în România, la care au fost implicaţi, pe lângă voluntari români, şi voluntari bulgari, experienţă care a fost repetată şi în Bulgaria. În urma acestui schimb de experienţă, am colectat impresii ale participanţilor, pe care le-am cuprins într-un jurnal transfrontalier. Spre finalul proiectului s-a desfăşurat o conferinţă transfrontalieră care a avut un puternic caracter motivaţional pentru tinerii prezenţi în sală”, a adăugat părintele Adrian Stănulică.
Proiectul „Voluntariat pentru Coeziune Socială” este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013.
(Gabriela Popescu)