A noua lună din anul calendaristic şi prima din anul bisericesc cuprinde sărbători importante, dar şi pomenirea unor sfinţi de seamă ai Bisericii noastre.
La 1 septembrie l-am pomenit pe Cuviosul Dionisie Exiguul, Părintele erei creştine şi al Dreptului bisericesc.
În ziua Înainteprăznuirii Naşterii Maicii Domnului, pe 7 septembrie, îi vom cinsti pe Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi, canonizaţi de Biserica Ortodoxă Română în martie 2008.
Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, prăznuită la 8 septembrie, este prima mare sărbătoare a anului bisericesc. Sfânta Fecioară Maria s-a născut în familia sfinţilor şi drepţilor Ioachim şi Ana, pomeniţi a doua zi, pe 9 septembrie.
Un alt Sfânt român, Cuviosul Ioan de la Prislop, canonizat în anul 1992, este pomenit pe 13 septembrie.
Creştinii ortodocşi sărbătoresc la 14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci. Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, Înălţarea Sfintei Cruci este zi însoţită de post, pentru că ne aducem aminte de pătimirile şi moartea Mântuitorului.
La jumătatea lunii septembrie este pomenit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş, ale cărui moaşte se află în Catedrala mitropolitană din Timişoara.
Din anul 2003, la 22 septembrie, românii îl cinstesc în mod deosebit şi pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.
Spre sfârşitul lunii, la 26 septembrie, Biserica Ortodoxă Română îl pomeneşte pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, iar pe 27 septembrie pe Sfântul Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti.