Praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii învăţământului teologic, a fost sărbătorit în mod deosebit la Craiova. Manifestările dedicate evenimentului au început la orele dimineţii prin săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu”, de către Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Au fost prezenţi studenţi şi profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, precum şi credincioşi din toate zonele municipiului.
La finalul Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Episcop vicar Emilian Lovişteanul. Preasfinţia Sa a vorbit despre viaţa, opera şi faptele de sfinţenie ale Sfinţilor Trei Ierarhi, scoţând în evidenţă modelul de educaţie creştină pe care cei trei dascăli ai teologiei ortodoxe îl oferă tuturor credincioşilor.
Momentele sărbătoreşti au continuat în sala de festivităţi a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie, cu o întrunire festivă în cadrul căreia a fost omagiată personalitatea si viata Sfinţilor Trei Ierarhi şi au fost premiaţi studenţii cu rezultate foarte bune la învăţătură în anul universitar 2011 – 2012. Tot cu acest prilej au fost premiaţi şi câştigătorii fazei pe eparhie a concursului naţional „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 de la naştere, 20 de ani de la trecerea la cele veşnice”. Atmosfera de bucurie duhovnicească a fost întregită de Corul Facultăţii de Teologie care a susţinut un scurt concert de muzică psaltică, sub bagheta părintelui lector univ. dr. Ion Bîrnea.
În cuvântul de încheiere, IPS Părinte Mitropolit Irineu a exprimat bucuria comuniunii în cuvânt de laudă şi rugăciune, prilejuită de sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi. “A devenit deja o tradiţie pentru facultatea noastră să ne întrunim la ceas de sărbătoare pentru a ne bucura în cântec de preamărire a lui Dumnezeu, în cuvântări de cinstire şi laudă a sfinţilor ocrotitori şi pentru a-i recompensa pe studenţii merituoşi. Este un moment care ne uneşte, un moment de comuniune frătească ce sporeşte râvna de a continua să mergem pe drumul spre ţelul nostru final, comuniunea cu Dumnezeu, avându-i permanent ca modele pe Sfinţii Trei Ierarhi, cei care ne dau putere şi ne sunt permanent mijlocitori înaintea Părintelui Ceresc”, a spus IPS Părinte Mitropolit.
Gheorghe Cioiu