MSN

09.01.2013 – Clericii craioveni au marcat începutul noului an împreună: Tradiţionala recepţie de an nou, în Cetatea Băniei

 

Preoţii şi diaconii din Cetatea Băniei s-au întâlnit cu Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în cadrul tradiţionalei recepţii de an nou. Evenimentul a avut loc marţi, 8 ianuarie, la Restaurantul militar din municipiu.

 

      După deja obişnuită tradiţie, slujitorii sfintelor altare din Craiova, preoţi şi diaconi, au participat la tradiţionala recepţie prilejuită de intrarea în noul an calendaristic. Locaţia aleasă pentru această întâlnire a fost, la fel ca anul trecut, Restaurantul militar din Cetatea Băniei. Aici, clericii craioveni, alături de arhipăstorul lor, au făcut tradiţionalele urări, au ascultat colinde şi au ciocnit în cinstea împlinirilor şi realizărilor care au îmbrăcat anul trecut.

 

 

                                                Bilanţul activităţilor pe 2012

       În deschiderea întâlnirii, Corala preoţilor din judeţul Dolj, condusă de pr. lect. univ. dr. Antoniu Zamfir, cadru didactic la Facultatea de Litere din Craiova, a interpretat un buchet de cântări bizantine, specifice acestei perioade. Din partea Centrului Eparhial, pr. conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu, consilier administrativ, a prezentat realizările anului precedent, pe plan bisericesc, cultural şi social. Între acestea au stat la loc de frunte: procesiunea cu moaştele Sfântului Calinic de la Cernica în Oltenia (28 aprilie – 5 mai), inaugurarea Centrului de restaurare, conservare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova şi a Centrului de social de zi Best Life (6 octombrie), Simpozionul naţional „Teologie şi mistică în opera Sfântului Chiril al Alexandriei” – organizat la Tismana (25-27 iulie), acreditarea Editurii „Mitropolia Olteniei” în categoria B, conform criteriilor de evaluare CNCSIS etc. La finalul cuvântului săi, părintele Ocoleanu a conchis: „Acestea sunt lucrurile pe care le cunoaştem în cea mai mare parte a lor. Nu ştim ce ne va rezerva viitorul, de aceea, ne dorim ca anul care vine să fie unul cel puţin la fel de rodnic ca anul trecut. Avem numeroase proiecte în derulare, cum ar fi de pildă: restaurarea Căminului preoţesc „Renaşterea”, lucrările pe care le desfăşoară Editura Mitropoliei noastre, simpozioanele care până acum au făcut tradiţie în cadrul învăţământului nostru teologic. Cu nădejdea că toate aceste osteneli, ale preoţilor şi credincioşilor din Arhiepiscopia noastră, vor fi tot atât de intense şi ascultarea de care trebuie să dăm permanent dovadă, la fel de aprinsă, vă urăm să aveţi un an bun, cu multe realizări în slujirea Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

 

 

              Timpul este preparatorul nostru … el nu ne lasă să rămânem pe loc”

În cuvântul său, IPS Părinte Mitropolit Irineu a făcut trimitere la direcţia teocentrică a vieţii noastre pământeşti. „Viaţa noastră trebuie să fie o permanentă mulţumire adusă lui Dumnezeu, pentru că prin ea însăşi este un dar. Este cel mai frumos cadou pe care Dumnezeu l-a făcut din iubire pentru om, dându-i viaţă. Când spuneam acestea nu ne gândim doar că avem răsuflare şi ne mişcăm pe pământ, ci mai ales la faptul că, prin toate bunătăţile primite, noi suntem copiii lui Dumnezeu. Ştim aceasta din învăţătura Bisericii noastre şi din propria noastră experienţă, având certitudinea că prin tot ceea ce întreprindem şi facem suntem în mâna Părintelui Ceresc, iar viaţa este legătura dintre cele două capete ale existenţei: începutul şi veşnicul prezent. De aceea, spunem că este o vreme pentru toate, aşa cum arată înţeleptul Eclesiast: este o vreme să ne bucurăm, o vreme să credem şi o vreme să fim permanent aproape de Dumnezeu. Această apropiere nu este altceva decât o împlinire care se desfăşoară permanent în viaţa noastră”. În continuare, IPS Părinte a subliniat faptul că fiecare îşi lucrează propria mântuire, folosindu-se de concretul timpului profan. „Timpul este preparatorul nostru. El nu ne lasă niciodată să rămânem pe loc. Cu toţii mergem spre ceva. Pentru noi creştinii acest aspect este foarte important, întrucât credinţa ne spune că mergem spre Împărăţia lui Dumnezeu”, a conchis Mitropolitul Irineu.

Diac. Ioniţă Apostolache