În Duminica a XXVI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a liturghisit în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova. Imediat după cântarea Axionului, tânărul Niță Sorin Ștefan a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Tencănău, din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj. De asemenea, pentru prima duminică din Postul Crăciunului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis tuturor credincioșilor din Patriarhia Română o scrisoare pastorală, citită în catedrala din Craiova de către Arhim. Vladimir Dărângă.
După otpustul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre semnificația exegetică și morală a pericopei evanghelice de astăzi, preluată din Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 12, versetele 16-21, cunoscută în popor cu numele de Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina.
Înaltpreasfinția Sa a dorit să accentueze că nu întâmplător această parabolă ne este adusă la începutul Postului Crăciunului, ci tocmai pentru a ne învăța că sufletul are valoare inestimabilă în comparație cu dorințele materiale și perisabile ale trupului: „Mântuitorul Iisus Hristos, prezentând ucenicilor și nouă această pildă, ne arată până unde trebuie să ne îngrijim de lucrurile pământești și cât trebuie să dăm importanță sufletului”.
Apoi, ÎPS Irineu a precizat că bogatul s-a făcut vinovat de câteva lucruri, dintre care trebuie să amintim: în primul rând, faptul că a uitat că cel care a făcut ca rodul să fie bogat este Dumnezeu, căruia trebuia să îi mulțumească pentru acest lucru. În al doilea rând, bogat fiind, acela a îndepărtat din inima sa milostivirea față de cei sărmani și neputincioși. În al treilea rând, a minimalizat dimensiunea spirituală a sufletului și s-a adresat acestuia ca unei entități, ca unei persoane. Coborârea sufletului la nivelul senzorial sau al simțurilor, lipsește omul de ceea ce este esențial: „Bogatul coboară rațiunea la nivelul plăcerilor, la nivelul dorințelor trupești. Sufletul, care este imaterial, superior trupului este coborât la nivelul unuia care se hrănește cu mâncare, cu băutură și care se desfătează cu cele ale trupului”.
În partea doua a predicii, Înaltpreasfințitul Irineu a subliniat cât de actuală este pilda de astăzi pentru noi. Fiecare om a primit de la bunul Dumnezeu daruri de bogății nenumărate: sănătate, înțelepciune, frumusețe, pricepere etc. Pentru toate acestea și pentru bunurile materiale pe care le dobândim cu ajutor de la Dumnezeu, suntem datori să nu fim asemănători cu bogatul din pilda de astăzi. Creștinul trebuie să fie caracterizat de dărnicie și milostenie, pentru că înaintea lui Dumnezeu contează doar faptele bune ale omului: „Și noi avem trebuință ca din bogăția aceasta pământească să ne facem o scară spre ceruri prin milostenie. Cel care dă milostenie celui sărac primește un ajutor nesperat de la Dumnezeu atât aici pe pământ, cât și în Împărăția cerurilor”.
(Doru Marcu)