În ziua de vineri, 8 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Sf. Voievozi Mihail și Gavriil”, din Târgu-Jiu, județul Gorj, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Sărbătoarea de astăzi a fost dedicată Soborului Sf. Arhangheli Mihai și Gavriil și tuturor cereștilor puteri. Pentru activitățile pastoral-misionare, dar și didactice, părintele Prof. Neofit Stănciulescu, Inspector de specialitate pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, și părintele paroh Gheorghe Gomoi, au fost ridicați la rangul de iconomi stavrofori. Alături de credincioșii din parohie, au fost prezenți la sfânta sărbătoare închinată Sf. Arhangheli și Sf. Îngeri, elevi ai mai multor școli din județ, care au primit iconițe de la Părintele Mitropolit Irineu și binecuvântarea arhierească.
În cuvântul de întărire, ÎPS Irineu a vorbit despre importanța cinstirii sfinților îngeri. Aceștia au fost creați de Dumnezeu înaintea lumii văzute, având o fire duhovnicească înaltă ce le permite să străbată coordonatele spațio-temporale altfel decât omul. Cu toate că puterile cerești au fost create desăvârșite, au primit ca lucrare de la Dumnezeu să cugete despre El spre a crește în iubire. Din mândrie, o parte a îngerilor au considerat pe Creator ca fiind mărginit și asemenea lor, moment în care au căzut din dragostea Lui. Acest eveniment ne este relatat în Sfânta Scriptură, păcatul primordial fiind mândria care, la fel ca și pe îngeri, „ îl mărginește pe om, îl diminuează în așa fel încât el din ceea ce era, scade și mai mult și astfel, gândirea lui care este făcută să meargă permanent către Dumnezeu, se micșorează”.
Momentul căderii îngerilor este marcat de cuvintele rostite de Arhanghelul Mihail: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte”, prin care puterile cerești s-au statornicit în sfințenie. Îngerii mândri în schimb au devenit diavoli, ajungând o parte în iad, locul singurătății și al disperării, iar o altă parte, au rămas în văzduh. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit a explicat și credința despre vămile văzduhului care „nu sunt altceva decât locurile pe unde trec sufletele ca să ajungă la Dumnezeu și aceste sunt marcate de acești întunecați care opresc sufletele dacă sunt păcătoase să ajungă înaintea Tatălui ceresc și să se închine Lui.”
În continuare, ÎPS Irineu a explicat și legătura omului cu îngerii, aceștia din urmă asistând la crearea omului, dar și la căderea în păcat și alungarea din Rai. În mod particular, Sfântul Arhanghel Gavriil participă la mântuirea neamului omenesc, el fiind acela care aduce vestea cea bună Fecioarei Maria. Toate cetele cerești s-au bucurat de întruparea Fiului lui Dumnezeu și veselia lor este una permanentă prin participarea alături de oameni la săvârșirea Sfintei Liturghii. Rolul îngerilor este acela de a fi mijlocitori între om și Dumnezeu, sprijinitori și ajutători ai neamurilor, iar datorită faptului că sunt duhuri cu identitate, ne putem ruga lor. Prin mijlocire, ei pot ridica rugăciunile noastre înaintea Tatălui Ceresc.
La finalul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a urat „La mulți ani” tuturor celor ce poată numele sfinților arhangheli, îndemnând la cinstirea acestora și a îngerilor păzitori.
(Doru Marcu)