MSN

29.10.2019 – Întâlnirea „Obiceiuri și Tradiții Gorjenești” în Parohia Strîmtu, Sat Larga

Satul Larga din Parohia Strîmtu a găzduit, în ziua de 27 octombrie 2019, simpozionul județean „Larga – un secol de istorie, spiritualitate și educație pe Valea Motrului”, ediția a II-a, anul acesta având ca temă „Obiceiuri și Tradiții Gorjenești”.

Acest simpozion a fost inițiat în anul 2018, de cadrele didactice ale școlii primare din Larga, doamna învățătoare Ciopac Emilia și doamna educatoare Giurcău Alina, care împreună cu preotul Popescu Ovidiu Dumitru au dorit să aducă în mijlocul comunității activități care să aibă ca scop readucerea în actualitate a vieții înaintașilor noștri. A doua ediție a acestui simpozion putem spune că a fost mai încărcată spiritual și emoțional deoarece tema aleasă ne trimite cu gândul la străbuni, la cei ce au trăit o viață departe de modernism, o viață în comunitate și comuniune.

Activitatea a început cu Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica cu hramul „Sfântul Ilie”, săvârșită de preotul Popescu Ovidiu Dumitru și a continuat în fața bisericii de lemn cu hramul „Sfântul Nicolae”. Aici a fost creat un decor care îmbina elementele toamnei, recolta bogată, cu tradițiile și obiceiurile clăcilor ce unea membrii comunității în realizarea diferitelor munci agricole sau casnice. Au fost concepute ateliere de lucru care au avut menirea de a iniția copii și tinerii cu frumusețea clăcilor, unde se îmbina utilul cu plăcutul, se transmitea generațiilor următoare tehnici de lucru în realizarea diferitelor activități casnice, pentru confecționarea obiectelor vestimentare și de artizanat,  învățarea meșteșugurilor etc. 

Copii au fost împărțiți în patru grupe. O parte, sub îndrumarea doamnei Despina Bâlteanu și a surorii sale Teodora Golea, au învățat arta cusutului pe pânză pentru realizarea frumoaselor costume populare, pe care oamenii le îmbrăcau atât în viața de zi cu zi, cât mai ales în zilele de sărbătoare. O altă grupă a depănușat porumbul, iar din foi au învățat să împletească diferite obiecte care erau folosite de gospodine la bucătărie. Cea de-a treia grupă, sub îndrumarea unui meșter popular care a venit  din comuna cu tradiție în acest meșteșug, Șișești, județul Mehedinți, a învățat cum să învârtă roata olarului și cu mâinile lor  să realizeze diferite obiecte: cănuțe, farfuriuțe, vaze de flori. Copiii din ultima grupă au pictat obiecte din ceramică, folosind motive decorative cu specific tradițional.

Fiecare copil a experimentat toate cele patru secțiuni ale simpozionului pentru a simți și cunoaște o parte din ocupațiile străbunilor care trăiau în satul tradițional românesc. Atunci când se forma o clacă, lăutarii satului veneau și cu cântecele tradiționale făceau ca munca să fie mai plăcută și mai spornică.  

Programul artistic a început după prezentarea unor referate, susținute de copiii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru și ai Școlii Gimnaziale Samarinești, doamna învățătoare Popescu Violeta de la Școala Gimnazială „Nicolae Caranda” Glogova și doamna profesoară Vînturiș Cosmina de la Clubul Copiilor – Motru, prin care s-au evidențiat portul popular, obiceiurile tradiționale, horele și nedeile, zicătorile și strigăturile folosite la diferite evenimente din zona Samarineștiului. Astfel, programul a început cu cântece și poezii recitate de copii Școlii Primare Larga, urmând copii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Motru. Programul a continuat cu cântece alese ale tinerilor din Ansamblul „Brâulețul” de la Clubul Copiilor – Motru, coordonați de domnul profesor Albu Constantin. Din Dragotești, doamna profesor Angelica Necșulea și doamna învățătoare Grecu Ramona, au venit cu un grup de elevi, care au încântat pe cei prezenți cu frumusețea cântecului din fluier. Întâlnirea a continuat prin  câteva cântece susținute de Boroată Anastasia, o tânără a satului Strâmtu. Doamna Georgeta Corlan-Enache a venit însoțită de grupul „Bordeiașul” care a prezentat un program cu cântece specifice Mehedințului și a ținut să felicite pe membrii comunității care împreună cu preotul și cadrele didactice au pus umărul la realizarea acestui eveniment. Grupul de dansatori al ansamblului „Brâulețul”, coordonat de domnul profesor Pistol Petre și doamna Balaban Eugenia, au prezentat un  program de dans și joc popular specific zonei Samarinești. Spre sfârșitul programului artistic, un localnic, Mogoșanu Mihai, a cântat din fluier așa cum cântau ciobanii pe dealurile din jurul văilor, atunci când păstoritul încă mai era o îndeletnicire de bază a zonei. După programul artistic toți participanții au fost invitați să servească din bucatele pregătite de gospodinele satului: fasole cu afumătură, sarmale, piftie, turtă, pâine de casă, gogoși și cozonac, toate acestea fiind pregătite cu mult drag și cu contribuția gospodarilor din satul Larga.

Frumusețea acestui eveniment a constat în implicarea membrilor comunități, care au trăit astfel de momente în tinerețea lor și care împreună cu preotul satului și cadrele didactice doresc să insufle urmașilor dorința de conservare a tradițiilor. Prin prezența tinerilor care iubesc tradițiile străbune, aceste momente ne dau speranța că nu se vor pierde în timp ci vor fi continuate pe mai departe. Toți cei prezenți au plecat cu bucurie în suflete și cu dorința de a reveni pe aceste meleaguri la un nou eveniment din curtea bisericii de lemn „Sfântul Nicolae” din Larga.

 

Prof. Pr. Popescu Ovidiu Dumitru,

Prof. Marcu Doru