MSN

07.10.2019 – Resfințire și liturghie arhierească în Parohia Piscoiu, Protoieria Târgu Cărbunești

În Duminica a XX-a după Rusalii, în ziua de 6 octombrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sf. Mare Mc. Dimitrie” și Sfânta Liturghie, în Parohia Piscoiu, din Protoieria Târgu Cărbunești a județului Gorj.

În cuvântul de întărire, Părintele Mitropolit Irineu s-a legat de dimensiunile duhovnicești a trei cuvinte și anume: suferință, pocăință și sfințenie. Viața omului este plasată între aceste coordonate, care au rostul lor atunci când sunt acceptate cu credință în bunul Dumnezeu.

Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre prezența sfințitoare a bisericii în mijlocul comunității parohiale. Dacă ne folosim  de unele instituții laice în funcție de vârsta pe care o avem, prin definiție, sfânta biserică ne este de folos în toate aspectele vieții cotidiene și de prăznuire: „Biserica are un rol, deosebit în viața noastră pentru că ea ne ajută întotdeauna și ne împărtășește cel mai de preț lucru: sfințenia lui Dumnezeu. Sfințenia este darul lui Dumnezeu care se revarsă peste noi și acest dar este absolut necesar pentru sufletul nostru. Sfințenia se revarsă asupra noastră atunci când ne rugăm lui Dumnezeu. Prin mângâierea Sa, ne sfințește trupurile și sufletele. Fără de sfințenia aceasta nu putem lupta împotriva celui rău, dar nici nu vom intra în Împărăția cerurilor”.

În a doua parte a predicii, ÎPS Irineu a vorbit despre importanța pricopei evangelice din cadrul Sfintei Liturghii, anume Învierea fiului văduvei din Nain, din Evanghelia după Luca, capitolul 7, versetele 11-16. Aplicat la viața noastră, din această minune trebuie să fim convinși că Dumnezeu vine în ajutorul omului pentru a-i alina suferințele vieții, așa cum s-a întâmplat cu femia văduvă: „Ce durere trebuie să fi cuprins această femeie și acest suflet. Tocmai în momentul acesta de disperare și tristețe maximă, vine Mântuitorul Iisus Hristos, vine Fiul lui Dumnezeu, care S-a făcut om, Cel care a venit ca să ridice durerile noastre și să le ia asupra Sa”. Însă, Dumnezeu ne cere să ne pocăim de păcatele noastre și să ne îndreptăm viața. Fără de pocăință nu există iertare și nici înviere. „Învierea este legată de pocăință. Atunci când ne spovedim, noi înviem sufletul nostru. Pentru a avea o viață liniștită și să înviem din moartea păcatului, trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu prin pocăință, spovedanie și Sfânta Împărtășanie. Cel care se spovedește, își reînnoiește sufletul.”

            În semn de mulțumire pentru implicarea administrativă și pastorală, părintele paroh Frunză Dumitru a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. De asemenea, ÎPS Irineu a acordat gramate de mulțumire oamenilor și instituțiilor care s-au implicat în lucrările de înfrumusețare ale sfântului locaș, în mod special Consiliului Local al Primăriei Stejari din județul Gorj.   

 

(Doru Marcu)