MSN

28.12.2018 – Slujire arhierească în Parohia Lunca Jiului la ziua de prăznuire a Sf. Arhidiacon Ștefan

În ziua de prăznuire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie în parohia Lunca Jiului din Protoieria Craiova Sud, alături de preacucernicul protoiereu Grigorie Vulcănescu și de un ales sobor de preoți și diaconi.

Potrivit rânduielii Sfinților Părinți, pericopa evanghelică de la Sf. Liturghie a conținut parabola lucrătorilor viei din Evanghelia după Matei, capitolul 21, versetele 32-44.

În predica de la sfârșitul sfintei slujbe, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre Sf. Ștefan, întâiul mucenic al lui Hristos și cinstit arhidiacon ales de Sfinții Apostoli. Vrednic următor al Domnului, Sfântul Arhidiacon a fost ucis de către cei din neamul său întocmai ca slugile stăpânului care a sădit via și care a dat-o spre îngrijire lucrătorilor. Actualizând această pildă și modelul de viață al Sfântului Ștefan și pentru viața noastră, ÎPS Irineu a precizat următoarele aspecte: „Această pildă a Mântuitorului Iisus Hristos ne privește și pe noi, cei care am fost rânduiți de Dumnezeu, fiecare după planul divin, unii să fim episcopi, alții preoți, alții credincioși. La fiecare în parte, Dumnezeu ne-a dăruit câte ceva în așa fel încât darul nostru să nu se suprapună cu darul celui de lângă noi. Astfel noi suntem complementari, suntem întotdeauna într-o interdependență unii cu alții. De aceea, ceea ce lipsește unuia se găsește la celălalt și în felul acesta să trăim într-o armonie de iubire desăvârșită, pentru că iubirea este virtutea de seamă, este însăși esența lui Dumnezeu”.

La final, ÎPS Irineu a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Ștefan, rugându-l să le fie ajutător și ocrotitor, iar pentru toți cei care doresc să ceară sprijin în nevoi să îndrăznească să o facă cu credința că sfântul Ștefan le va asculta ruga.

(Doru Marcu)