MSN

24.12.2018 – Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova

În data de 23 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie pentru Duminica dinaintea Nașterii Domnului Hristos, Catedrala mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru”, din Craiova. În cadrul slujbei liturgice, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Părintele Mitropolit a hirotonit doi tineri teologi în treapta diaconiei, respectiv în cea a preoției.

În cuvântul de învățătură, ÎPS Irineu a vorbit despre semnificația genealogiei Mântuitorului Hristos, redată de către evanghelistul Matei, capitolul 1, versetele 1-25: „Aceste neamuri vor să arate că Mântuitorul Hristos are legătură cu ființa noastră omenească și că El a venit pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire. În aceste neamuri ale Domnului sunt menționate personalități din Vechiul Testament, de la Avraam la David, la Solomon și toți câți evanghelistul a considerat după descoperirea dumnezeiască să înscrie în această listă, pe cei care au fost strămoșii Mântuitorului Iisus Hristos”.

Având în vedere că vom sărbători marele praznic al Nașterii Domnului peste câteva zile, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre rolul prăznuirii în înțelegerea teologiei ortodoxe: „Ne mai despart câteva zile nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și sărbătoarea ne așteaptă, bătând la ușa sufletului nostru, ca să ne pregătim insistent pentru momentul acesta de prăznuire. Praznicul este un popas duhovnicesc, este un moment de reculegere, un moment de reflecție și un moment de cercetare a conștiinței noastre”.

În încheiere, ÎPS Irineu a urat celor prezenți sărbători cu bucurie și cu multă sănătate, rugându-L pe milostivul Dumnezeu să ne dăruiască pace sufletelor noastre: „Facă dar Bunul Dumnezeu ca această sărbătoare sfântă pe care o așteptăm să fie aducătoare de mult folos sufletesc, la toți credincioșii, la toți frații și surorile noastre, și la toată familia creștinească ortodoxă”.


(Doru Marcu)