Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi Sfântul Mare Mucenic Mercurie, cinstiţi duminică, 25 noiembrie, în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, au adus sute de credincioşi în două locaşuri de închinare de tradiţia din Oltenia. Cu acest binecuvântat prilej, Biserica „Maica Precista” – Mântuleasa din Craivoa şi Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnic au îmbrăcat haine să sărbătoare.
Biserica „Maica Precista” – Mântuleasa din Craiova şi-a serbat duminică, 25 noiembrie, ocrotitoarea spirituală. Sfânta Mare Muceniţă Evaterina a adunat zeci de credincioşi în vechea vatră de credinţă şi slujire Ortodoxă din Cetatea Băniei, care au luat parte la programul liturgic dedicat acestui binecuvântat moment duhovnicesc. Astfel, sâmbătă seară preoţii slujitori au săvârşit slujba Vecerniei şi Litia, iar duminică dimineaţă Utrenia şi Sfânta Liturghie. La finalul Slujbei Euharistice, membrii consiliului parohial, alături de preoţii bisericii, au împărţit daruri la familiile sărace din parohie şi la căminele de bătrâni din oraş.
Tot duminică, 25 noiembrie, Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea şi-a serbat unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie. După rânduiala liturgică din anii precedenţi, în ajunul prăznuirii a fost săvârșită slujba de Vecernia, Litia şi slujba de Priveghere pentru cinstirea sfântului. Racla cu moaștele Sfântului Mucenic Mercurie a fost așezată în catedrală spre închinare, sfântul descoperindu-se a fi grabnic ajutător tuturor închinătorilor care-i cer ajutorul. Slujba de priveghere a fost săvârșită de către soborul catedralei, răspunsurile de strană fiind oferite de Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea. În cadrul slujbei de priveghere a avut loc și procesiunea cu moaștele Sfântului Mucenic Mercurie în jurul catedralei, pentru ca la sfârșit să fie așezate spre închinare înaintea icoanei sfântului. A doua zi, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Acatist şi Sfânta Liturghie.
Biserica Mântuleasa din Craiova, scrut istoric
Biserica Mântuleasa a fost ridicată în jurul anului 1790, având o formă arhitecturală tipic muntenească. Sfântul lăcaş a fost construit pe fundaţiile unei biserici de lemn mult mai veche pe care istoricii o datează în jurul anilor 1680, fiind ctitorită de către Despina Doamna. „Această biserică avea un cimitir adiacent, care a existat până la mijlocul secolului al XIX-lea când, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cimitirele au fost desfiinţate de pe lângă biserici, acolo unde existau comunităţi. Din această pricină, şi noi am descoperit numeroase morminte atât în interiorul bisericii, cât şi în exterior, în timpul lucrărilor de restaurare ale bisericii, ceea ce a atestat mult mai uşor existenţa acestor două biserici premergătoare celei actuale, care a fost ridicată în jurul anului 1890”, a mărturisit preotul Ion Resceanu.
Biserica a fost restaurată integral la sfârşitul secolului al XIX-lea, când au fost adăugate turnurile de la intrare şi a căpătat stilul arhitectural neoclasic, pictura fiind realizată de către cunoscutul pictor Costache Petrescu. Biserica Mântuleasa este declarată monument istoric din anul 2004, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din judeţul Dolj. Printre slujitorii bisericii care au marcat istoria Bisericii Mântuleasa amintim pe preotul Ilie Dumitrescu, cel care a refăcut biserica în secolul XX, pr. Dimitrie Ciuciu, care a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, şi pe pr. prof. Alexie Buzera, cunoscut profesor de muzică bisericească la Facultatea de Teologie din Craiova.
Pr. Ioniţă Apostolache