Asociaţia Vasiliada, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei, a aniversat marţi, 14 iunie, 10 ani de activitate socială sub oblăduirea Bisericii din Oltenia. Evenimentul a fost marcat prin mai multe activităţi festive menite să aducă împreună realizările şi planurile ONG-ului.
Activitățile dedicate împlinirii celor zece ani de la înfiinţarea Asociaţiei Vasiliada, cel mai important for social din Arhiepiscopia Craiovei, au început de luni, 13 iunie, când membrii, voluntarii şi beneficiarii ONG-ului s-au adunat în Piaţa „Mihai Viteazul” din Craiova pentru prezentarea principalelor programe implementate. Aici au fost instalate şase corturi, reprezentând cele şase centre sociale din cadrul Asociaţiei.
„Săracul nu este un osândit de Dumnezeu”
A doua zi, marţi, 14 iunie, Sala de festivităţi a Centrului Eparhial din Craiova a găzduit o conferinţă aniversară, la care au participat: membrii actualului comitet director, membrii fondatori ai Asociaţiei, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, reprezentanţi ai ONG-urilor partenere, colaboratori, angajaţi, beneficiari şi reprezentanţi media.
Întâlnirea a fost deschisă prin cuvântul de binecuvântare al Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a vorbit despre dimensiunea finaltropică a activităţilor sociale în Biserică: „La acest moment aniversar, gândul nostru se duce în primul rând la Sfântul Vasile cel Mare, părintele Vasiliadei creştine din secolul IV, care a avut în centrul preocupării sale sociale alinarea suferinţei aproapelui. În acest scop, Sfântul Părinte a întemeiat o monumentală operă social-filantropică, centrată pe dragostea de Dumnezeu şi de aproapele. Având la căpătâi mandatul încredinţat de Mântuitorul Hristos şi purtând în inimă modelul Sfântului Vasile, fiecare ierarh trebuie să se îngrijască de aceia care i-au fost încredinţaţi pentru mântuire. De aceea, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă să luăm aminte la cei săraci, la orfani, la văduve, la cei care sunt în nevoi şi în necazuri, pentru că această osteneală va întări Biserica lui Hristos şi va zidi mântuirea noastră. După gândirea Părinţilor, săracul nu este un osândit de Dumnezeu, ci este un confrate al nostru prin care putem dobândi Împărăţia Cerurilor”. De asemenea, Mitropolitul Olteniei a felicitat activitatea meritorie a Asociaţiei Vasiliada, realizată până în prezent sub oblăduirea Bisericii Ortodoxă din Oltenia.
PS Nicodim, primul preşedinte al Asociaţiei, a amintit în discursul său de primele proiecte sociale câştigate, precum şi de colaboratorii cu ajutorul cărora s-a reuşit punerea bazelor ONG-ului. Totodată, arhiereul mehedinţean a mulţumit IPS Irineu pentru implicarea activă în viaţa socială din Arhiepiscopia Craiovei.
La final, cei prezenţi au primit din partea IPS Părinte câte o medalie aniversară. Evenimentele au luat sfârşit prin concertul de muzică populară „În braţele mamei”, organizat în sala mare a Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova.
Activităţi sociale şi filantropice
În cei 10 ani de activitate, Asociaţia Vasiliada a ajutat peste 15.000 de persoane din diferite categorii sociale vulnerabile: copii nou-născuţi abandonaţi în maternităţile din Dolj, Gorj şi Mehedinţi, familii monoparentale, copii şi tineri infectaţi cu HIV, tineri postinstituţionalizaţi, copii cu risc de abandon şcolar, persoane cu dizabilităţi, persoane vârstnice aflate în dificultate, victime ale violenţei în familie, persoane fără adăpost sau afectate de diferite calamităţi naturale.
Pe lângă serviciile sociale acreditate, oferite numeroaselor categorii sociale defavorizate, Asociaţia Vasiliada a iniţiat numeroase programe de voluntariat, campanii publice de atragere de fonduri şi proiecte de responsabilitate socială. De asemenea, s-a reuşit dezvoltarea a peste 100 de parteneriate sociale cu instituţii publice locale, regionale şi naţionale, cu organizaţii nonguvernamentale şi companii private din întreaga ţară.
„După 10 ani de asistenţă socială în spiritul filantropiei creştine, dacă am încerca să sintetizăm în câteva cuvinte formula succesului nostru, ea ar arăta cam aşa: am adăugat metodele de lucru specifice managementului social experienţei echipei noastre şi expertizei partenerilor noştri instituţionali, am turnat peste ele entuziasmul şi dăruirea existente din abundenţă, le-am frământat până ce toate au devenit una, le-am dospit şi le-am copt la focul tuturor acelora, voluntari, finanţatori, parteneri sau colaboratori care, într-un fel sau altul, ne-au ajutat să ne împlinim obiectivele. «Hrana» aceasta a săturat mii de copii, bătrâni, persoane cu dizabilităţi, familii defavorizate, tineri infectaţi cu HIV, persoane fără adăpost. Aceşti oameni şi bucuria lor sunt roadele muncii noastre. Sunt roade frumoase şi credem că ele se vor înmulţi precum şi peştii din Evanghelie, în anii care vor urma. Vă mulţumim tuturor pentru că lucraţi împreuna cu noi la bucuria semenilor noştri!”, a spus părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada.
Diac. Ioniţă Apostolache