MSN

09.04.2018 – Praznicul Învierii Domnului în Mitropolia Olteniei

Mii de credincioşi au trecut pragul sfintelor locaşuri de închinare şi rugăciune din Oltenia în noaptea Sfintei Învieri a Domnului. La ceas de aleasă sărbătoare ierarhii olteni au fost prezenţi în mijlocul credincioşilor, în bisericile representative pentru eparhiile ce le păstoresc. Astfel, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei,  a săvîrşit slujba Sfintei Invieri şi Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit de praznicul Învierii Domnului la Mănăstirea Hurezi, judeţul Vâlcea, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin, iar Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, la Catedrala episcopală „Înălţarea Domnului” din Slatina.

Peste o mie de credincioşi craioveni au venit în noapte Sfintei Învieri la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Cetatea Băniei. La miezul nopţii, soborul de preoţi şi diaconi în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Irineu, au ieşit în faţa sfântului locaş unde, pe esplanada special amenajată, a fost săvârşită rânduiala liturgică pemergătoare Canonului Sfintei Învieri. Tot aici, IPS Irineu a dat citire Scrisorii Pastorale, adresată credincioşilor din Arhiepiscopia Craiovei cu prilejul sfintei sărbători. După acest moment, soborul de preoţi şi diaconi a intrat înlăuntrul sfântului locaş unde slujba a fost completată de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.


„Paştele este sărbătoarea Bisericii, a familiei şi a unităţii noastre”

În cuvântul adresat celor prezenţi, Mitropolitul Olteniei a adus şi un omagiu familiei şi patriei unite, în contextul în care anul 2018 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române An omagial al unităţii şi credinţei de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918. “Dreptul de a forma o familie, ca nucleu natural şi fundamental al societăţii, este întemeiat de Dumnezeu şi recunoscut de toate popoarele lumii. Din păcate, familia este astăzi considerată o instituţie depăşită. În locul stabilităţii unei căsătorii definitive, se preferă legături ocazionale. Dar, după cum ştim, nu poate rezista o casă construită pe nisipul raporturilor fragile şi păcătoase. Este nevoie mai degrabă de stâncă pe care să se ancoreze temelii solide ale vieţii noastre. Şi stânca este tocmai acea comuniune de iubire, fidelă şi indisolubilă, care uneşte bărbatul şi femeia, o comuniune care are o frumuseţe sfântă şi o funcţie naturală în ordinea socială. De aceea, considerăm urgent să întreprindem acţiuni reale în sprijinul familiei, a realităţii de care depinde de altfel viitorul şi dezvoltarea poporului nostru. De fapt, fără familie nu se pot construi societăţi în măsură să înfrunte provocările viitorului. Dezinteresul faţă de familii aduce cu sine consecinţe dramatice, dintre care cea dintâi este scăderea natalităţii. Trăim astăzi o adevărată criză demografică, semnul societăţilor care înfruntă cu greu provocările prezentului. Şi pentru că Paştele este sărbătoarea Bisericii, a familiei şi a unităţii noastre naţionale, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Ce a fost răstignit şi a înviat, ca Sfintele Sărbători să vă aducă tuturor pace şi bucurie, sănătate şi mântuire, adresându-vă totodată salutul pascal: Hristos a înviat!”, a încheiat IPS Părinte Irineu.


Preot Gheorghe Cioiu