Astăzi, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Înălţarea Mântuitorului Hristos la ceruri, mai multe biserici din Arhiepiscopia Craiovei îşi serbează hramul. Cu acest prilej, preoţii slujitori şi credincioşii au pregătit daruri pentru cei aflaţi în nevoie.
Marele praznic al Înălţării Domnului este prilej de bucurie pentru mai multe parohii din Arhiepiscopia Craiovei. Două dintre bisericile care poartă acest hram se găsesc în oraşul Craiova: „Eroii neamului” şi „Înălţarea Domnului” – Craioviţa. În judeţul Gorj, sărbătoarea va fi marcată îndeosebi în Târgu Jiu, la Biserica „Înălţarea Domnului” din cartierul „9 mai”, în localitatea Roşiuţa şi în comuna Padeş, localitatea Cloşani-Orzeşti.
Preoţii şi enoriaşii Parohiei „Înălţarea Domnului” din Târgu Jiu vor organiza astăzi o activitate filantropică destinată persoanelor nevoiaşe din oraş. În acest sens au fost pregătite mai multe pacheţele cu alimente care vor fi împărţite după Sfânta Liturghie.
Hram la Roşiuţa şi Cloşani
Biserica „Înălţarea Domnului” din localitatea Roşiuţa se numără printre cele mai frumoase lăcaşuri de închinare din judeţul Gorj. Lucrările de construcţie au început în anul 1910, sub directa supraveghere a preotului Grigorie C. Roşieţeanu. După ce a fost sistată o perioadă, construcţia bisericii a fost reluată în anul 1926, odată cu numirea ca paroh a preotului Alexandru Ciortan. Slujba de târnosire a fost săvârşită în data de 20 septembrie 1931 de episcopul râmnicean Bartolomeu Stănescu.
Anul trecut, pe 22 noiembrie, sfântul lăcaş a împlinit un secol de la temeluire. Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Biserica Parohiei Cloşani-Orzeşti se numără pe lista monumentelor istorice din judeţul Gorj. Este construită din lemn şi este situată în cimitirul parohial. Tradiţia spune că însuşi Tudor Vladimirescu, pe vremea când era Vătaf de plai al Cloşanilor, venea adesea aici la Sfânta Liturghie şi citea Apostolul. A donat chiar un rând de veşminte, cusute la Viena, care din păcate nu se mai păstrează.
Diac. Ioniţă Apostolache
Sursa: Ziarul Lumina, 2 iunie 2011