Câteva mii de craioveni s-au adunat în Piaţa Prefecturii pentru a participa la evenimentele fective didicate Unirii cele mici. Serbarea a fost deschisă cu o slujbă de Te-Deum, săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu pr. consilier Daniel Achim, delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu la eveniment. Au urmat mai apoi luările de cuvânt, depunerea de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi parada militară.
„Deschidem anul Centenarului Marii Uniri sărbătorind actul istoric care a precedat-o și care a așezat fundamentul pentru înfăptuirea acestui deziderat secular – unificarea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, în 1859, sub strălucita conducere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ziua de 24 ianuarie a consfințit nașterea unei națiuni prin abilitate politică și excelență diplomatică, prin maturitate și echilibru în tratativele interne, prin fermitate și măiestrie în cele externe. Ea rămâne să reprezinte, așa cum spunea însuși cel care personifică Mica Unire, „triumful unui principiu mântuitor și înălțarea unei nații întregi”.
Acum, când se va împlini un veac de la cea mai importantă realizare a noastră ca neam, 24 ianuarie trebuie să fie și o lecție despre nevoia de a cultiva cu toții valori precum solidaritatea, apropierea, colaborarea, buna înțelegere și întrajutorarea, despre nevoia de a ne da cu toții mâna, din respect pentru marea operă a Unirii și ca garanție pentru dăinuirea ei.
Închei readucând în memorie câteva cuvinte asupra cărora ar trebui să reflectăm, cuvintele celui care a condus primul Guvern unitar al României, Barbu Catargiu: „Nu este destul Unirea între țările surori; ne trebuie și unirea între fiii ei. Așa numai, vom consolida pentru veacuri marele fapt de astăzi; așa numai, vom păstra locul nostru între națiile Europei, unde ne aflăm de astăzi înscriși”, a spus în discursul său dl. Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.
Pr. Ioniţă Apostolache