MSN

26.12.2017 – Praznicul Naşterii Domnului în Mitropolia Olteniei: Sfinte Liturghii arhiereşti în catedralele chiriarhale din Oltenia

Mii de credincioşi au trecut şi anul acesta pragul sfintelor locaşuri de rugăciune din Mitropolia Olteniei pentru a sărbători aşa cum se cuvine marea bucurie a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.În zi de mare praznic împărătesc, ierarhii olteni au slujit în bisericile-catedrală reprezentative pentru eparhiile pe care le păstoresc. Astfel, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, Înaltpreasfinţitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Catedrala arhiepiscopală  „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Preasfinţitul  Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, la Catedrala episcopală „Învierea Domnului”  din Drobeta Turnu Severin, iar  Preasfinţitul  Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, la Catedrala episcopală „Înălţarea Domnului” din Slatina.


“Să nu uităm că petrecem o sărbătoare a familiei, a reuniunii cu cei dragi”

În Cetatea Băniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie la altarul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei euharistice, părintele protosinghel Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, a dat citire Pastoralei la sărbătoarea Naşterii Domnului  adresată de Mitropolitul Olteniei clerului, cinului monahal şi credincioşilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei. După citirea Pastoralei, IPS Părinte Irineu a vorbit celor prezenţi despre marea bucurie a Naşterii Domnului care cuprinde întreaga noastră existenţă, de la tinereţe până la bătrâneţe, aşa cum spunem în colindele noastre strămăşeşti. “Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos este un mare praznic al Bisericii noastre şi al tuturor credincioşilor, de la copil şi până la cel vârstnic. Pentru că de la pruncie şi până la bătrâneţe, pe tot parcursul existenţei noastre pământeşti, Îl avem cu noi pe Mântuitorul Hristos, aşa cum El Însuşi ne-a asigurat, că: <<…Eu sunt cu voi în toate  zilele până la sfârşitul veacului>>(Matei 28, 19). Iar prin Naşterea Domnului noi am văzut lumina cea adevărată, am luat cunoştinţă de Adevărul veşnic, de faptul că suntem copii ai Tatălui ceresc, Cel care, din iubire pentru noi, a trimis pe Fiul Său în lume spre a ne elibera de sub robia păcatului şi a morţii. Aşadar, să petrecem acest măreţ praznic în comuniune, în dragoste unii faţă de alţii, neuitând că petrecem o sărbătoare a familiei, a reuniunii cu cei dragi. Facă dar, Bunul Dumnezeu, ca pacea şi bucuria să se reverse peste noi toţi, pentru ca împreună cu îngerii să cântăm pentru veşnicie: <<Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, întru oameni bunăvoire!>>, a încheiat IPS Irineu.


În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită hirotonia întru diacon a teologului Ionuţ Vână, pe seama Paraclisului mitropolitan “Maica Domnului – Dudu” din Craiova.

Preot Gheorghe Cioiu