MSN

02.11.2017 – Fărâmituri ale unui ospăț al bucuriei: Gânduri după ce-a de-a VIII-a ediție a Târgului Jucăriilor

În fiecare an la biserica Brândușa din Craiova se derulează acțiunea misionară social-filantropică „Târgul Jucăriilor.” În fiecare an jucăriile prind viață și oamenii își re-descoperă bucuria de a „cumpăra” o mașinuță sau de a dona o păpușă. Și, dincolo de acestea, oamenii re-descoperă bucuria de a-i ajuta pe cei pentru care zâmbetul ivit din primirea unei jucării vine după multe, prea multe suspinuri sau așteptări.


La finalul acestei acțiuni vin și eu, preotul Gabriel, să vă spun ce m-a impresionat, ce mi-a placăt și ce am vrea pentru viitor.

M-a impresionat solidaritatea oamenilor care au auzit de acțiune. Craioveni dar și din altă parte, creștini ortodocși sau ne-ortodocși, tineri și vârstnici au răspuns la apelul nostru. Cu două zile înainte de eveniment – faza I a Târgului Jucăriilor a avut loc pe 1 octombrie, eram puțin speriat că nu aveam așa de multe jucării. Dar parcă oamenii au auzit și s-au mobilizat. Din toate colțurile Craiovei suflete bune au început să aducă jucării cu bucata, cu plăsuța, cu cutia sau cu sacii. Partenerii acțiunii au avut și în acest an un rol minunat, de aceea îi și menționez: Grădinița Voiniceii, Colegiul Național „Nicolae Titulescu”, Școala Ginazială Calopăr sunt doar câțiva din ei. Iar voluntarii din Grupul nostru Parohial de Tineri au muncit ore în șir să aranjeze jucăriile, să le sorteze, să le facă numai bune de privit, de luat și de dus acasă.


Parcă și Dumnezeu a vrut și a ținut cu noi. 1 Octombrie – Acoperământul Maicii Domnului – a fost o zi superbă. Căldura soarelui îi mângâia pe copiii, părinții, bunicii și curioșii veniți cu sutele în curtea bisericii să participe la Târg. Îmbulzeală – ca la târg. Bucurie – ca după împlinirea unei mult așteptate dorințe. Știți, dragi cititori, doar când vezi bucuria unui copil care găsește jucăria mult dorită înțelegi mulțumirea noastră ca organizatori. Nu, în starea aceasta banii nu sunt importanți. Este importantă bucuria copilului care și-a găsit mașinuța dorită, frenezia părinților de a căuta ceva ce vor să ofere celor mici, răbdarea înțelegătoare a bunicilor care mai scot din buzunat o bancnotă de 5 sau 10 lei când nepotul îi trage de mână să le arate „Uite, uite ce am găsit eu, Buni! Mi-o iei? Te roooog….”

Eeeei, ziua aceea a trecut. Dar ea a însemnat pentru noi intrarea în ce-a de-a doua etapă a acestei minuate acțiuni. Cu banii adunați am reușit și în acest an să oferim copiilor de la secția de oncopediatrie a Spitalului de Urgență – Craiova, pelerinajul promis. Însoțiți de preotul capelan, de părinți, cadre sanitare și tineri voluntari copii au mers, pe 28 octombrie, în vizită la Sfântul Irodion de la Mânăstirea Lainici. L-au rugat pe Sfântul Olteniei să le dea și lor sănătate și șansa de a fi capabili ca anul viitor să vină singuri, fără beteșug, în vizită la Lainici sau la un Târg al Jucăriilor.


Dar ei nu au fost singurii care s-au bucurat.

Ca-n fiecare an jucăriile rămase sunt donate copiilor, să zicem „mai puțin norocoși” din satele și comunele Doljului și Gorjului. Alți oameni minunați au completat lista colaboratorilor noștri: colegii preoți, profesorii și învățătorii din aceste locuri. Iar anul acesta jucăriile rămase au ajuns în 17 comunități și la peste 1.000 de copiii.

Ce-mi doresc și ce ne dorim? Să putem face și anul care vine ceva la fel de frumos și care să vă arate vouă, tuturor, puterea lui Dumnezeu în Biserică. Puterea lui Dumnezeu care se vede în voi, sutele de oameni buni care ați răspuns chemării unui preot, ați jertfit o părticică din amintirile voastre și din timpul vostru și ați venit, plini de bucuria de a face binele, să plinți această chemare. Puterea lui Dumnezeu se vede și în voi părinților, care ați suspinat lângă copilul vostru suferind și v-ați umplut de speranță la râsul lui, că-i mai bine. Și în voi, care ați făcut să ajungă, prin satele Olteniei, la copiii flămânzi de un zâmbet, jucăriile voastre – fărâmituri ale unui ospăț al bucuriei.

Preot Gabriel Sorescu, Parohia Brândușa, Craiova