Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-a aflat duminică, 24 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, în mijlocul credincioșilor din Municipiul Băilești, care îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Mare Mucenic.
Câteva sute de credincioși au fost prezenți la slujba religioasă săvârșită la Biserica „Izvorul Tămăduirii” de Înaltpreasfinția Sa, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. protoiereu Cornel Pârvu și pr. paroh Mihai Viorel. În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a subliniat împortanța învierii prin credință și fapte bune, în contextul celei de-a doua duminici după Sfintele Paști.
„Este un prilej de deosebită bucurie și în același timp un moment de a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru această lucrare ce o face permanent cu viața noastră, nu numai prin construcția acestei biserici, ci si prin tot ceea ce noi simțim și trăim în sufletele noastre și în casele noastre. Prezența lui Dumnezeu în viața noastră este incontestabilă. El este Viața, și fără de viață noi nu putem să facem nimic, pentru că Dătătorul de Viață este Acela care rânduiește tot ceea ce avem trebuință în lumea aceasta, și mai degrabă tot ceea ce ne dă ca să avem ca pregătire pentru viața veșnică. Aici, pe pământ, după cum știm din experiența noastră și din trăirea celorlalți dinaintea noastră, nimeni n-a putut să rămână atât cât a vrut și nici să moștenească pământul acesta. Cu toții mărturisim că vrem să moștenim Împărăția Cerurilor, pentru că acolo nu este întristare, nici suspin. Pentru aceasta Mântuitorul Hristos a venit în lume, s-a răstignit pentru noi, a fost îngropat și a înviat. Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este o realitate pe care toată lumea o trăiește și în același timp o mărturisește. Spunem că o trăim, pentru că Însuși Mântuitorul Hristos a biruit moartea. Și El a înviat. Apoi o mărturisim pentru că învierea este dorința noastră, a fiecăruia, ca să o dobândim și să o avem pentru totdeauna. A înviat Mântuitorul Iisus Hristos, ceea ce înseamnă că El nu s-a redeșteptat la o viață pământească. Învierea nu înseamnă revenirea la viață după o boală sau după o suferință. Ci înseamnă a trăi veșnic. El este Viața, așa cum ne spune Însuși: «Eu sunt Viața, Adevărul și Învierea»”, a precizat ÎPS Irineu.
În continuare, Părintele Mitropolit a evidențiat pilda vieții mărturisitoare a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință „Credința noastră, pe care ne-o dovedește Sfântul Toma în evanghelia de astăzi, devine cu adevărat temelia noastră și învierea prin credință și prin tot ceea ce facem noi se construiește, se zidește, devine ca o biserică alcătuită din multe cărămizi, care nu sunt altceva decât faptele bune, decât viața noastră curată și decât sufletul nostru dăruit lui Dumnezeu. Așa este și viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe care, imediat după propovăduirea creștinismului, la câteva sute de ani, și el a mărturisit cu viața sa, cu trupul său, că Mântuitorul Hristos a înviat. Căci Învierea este acel lucru care ne determină să-L mărturisim pe Dumnezeu, este acel foc interior care ne cheamă permanent să venim la Tatăl cel Ceresc. În Înviere suntem chemați să devenim copii ai lui Dumnezeu prin Taina Sfântului Botez și în Înviere suntem moștenitori ai Împărăției Cerurilor, căci «Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat»”, a transmis credincioșilor ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Gabriela Firu