Obştea monahală şi credincioşii prezenţi duminică, 2 aprilie, la Mănăstirea Logreşti din judeţul Gorj au trăit bucuria duhovnicească a participării la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de chiriarhul locului, ÎPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În timpul slujbei euharistice, diaconul Constantin – Alin Stomlega a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Tunarii Vechi din Protoieria Băileşti, judeţul Dolj.
În cuvântul adresat credincioşilor, Mitropolitul Olteniei a dezvoltat câteva din învăţăturile textului evanghelic duminical (Marcu 10, 32-45). „Sfântul Evanghlist Marcu ne vorbeşte despre dorinţa şi cererea Sfinţilor Apostoli Iacob şi Ioan, fiii lui Zevedeu, de a intra în slava cerească a Domnului, convinşi fiind de faptul că cei aleşi vor primi această parte a lui Dumnezeu. Pentru că noi suntem parte a lui Dumnezeu, suntem suflare, suntem suflet din suflarea Lui, iar prin Sfânta Euharistie ne împărtăşim cu trupul şi sângele Domnului devenind consangvini cu El. De aceea, când primim trupul şi sângele Mântuitorului devenim purtători de Dumnezeu, sau purtaţi de Dumnezeu. Este adevărat ce ne spune Sfânta Evanghelie de astăzi că şederea Sfinţilor Apostoli, ca şi a noastră, de-a dreapta şi de-a stânga Mântuitorului este hotărâtă numai de Tatăl ceresc. Nu este însă o aşezare făcută la întâmplare, ci este după osteneala şi nevoinţa omului. Cel care este preocupat de împlinirea poruncilor Domnului, cel care se osteneşte cu post şi rugăciune, care îşi înfrânează mintea de la ispitelor pământeşti, acela va face loc lui Dumnezeu în sufletul său şi va avea şederea de-a dreapta şi de-a stânga Sa în Împărăţia cerurilor. Evident că toţi suntem chemaţi să moştenim Împărăţia cerurilor, aşa cum ne spune Mântuitorul: <<Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii>>(Matei 25, 34). În concluzie, a sta de-a dreapta şi de-a stânga Tatălui presupune jertfă, presupune osteneală şi în acest sens ne sunt modele sfinţii lui Dumnezeu, care şi-au câştigat cununile cereşti prin nevoinţa şi viaţa lor sfântă”, a spus IPS Irineu.
Mănăstirea Logreşti, file de istorie
Biserica Mănăstirii Logreşti este aşezată pe malul drept al râului Amaradia, în localitatea Târgu Logreşti, la limita teritorială a judeţelor Gorj şi Vâlcea, într-o pitorească vale străjuită de o parte de o livadă de tei, iar de partea cealaltă de o pădure de salcâmi. Primul aşezământ monahal datează din 1718 şi a fost ridicat din lemn. Biserica din zid a fost construită mai târziu, în anul 1769, şi închinată ca metoh al Episcopiei Râmnicului. Viaţa monahală a fost întreruptă în repetate rânduri datorită secularizării averilor mănăstireşti şi a celor două războaie mondiale. Abia în 1940, obştea a fost reînfiinţată la iniţiativa Mitropolitului Olteniei, Nifon Criveanul. Tot în acest an biserica mănăstirii a fost resfinţită şi aşezată sub patronajul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana. În timpul regimului comunist, mănăstirea a fost din nou închisă. S-a reînfiinţat în 1992 cu ajutorul monahiilor de la Mănăstirea Polovragi. Ultimele lucrări de renovare şi restaurare a sfântului locaş au fost încheiate la 9 septembrie 2012, de praznicul Sfinţilor Ioachim şi Ana, când biserica mănăstirii a fost resfinţită de către IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Preot Gheorghe Cioiu