MSN

24.02.2017 – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Veleşti

Parohia Veleşti, din comuna Murgaşi, este aşezată la nord de oraşul Craiova (circa 47 km) pe direcţia Veleşti, Balota, Murgaşi, Motoci. Tradiţia spune că numele localităţii vine de la protoiereul Ion Velescu, originar din aceste locuri.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Veleşti a fost temeluită în anul 1931. Sfântul locaş a fost construit în perioada interbelică, pe un teren donat de familia Nicolae Soceanu, cu ajutorul parohienilor. Lucrările au stagnat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind reluate între anii 1951-1952. În această perioadă s-a făcut şi pictura de către zugravii Ghiţă Bărbulescu de la Tismana şi Belgun din Craiova. Slujba de sfinţire a fost săvârşită la data de 12 octombrie 1952 de vrednicul de pomenire Mitropolit Firmilian Marin. Din soborul de slujitori amintim pe Grigore  Marinică, preotul paroh, şi protoiereul Ion Velescu.

Detaliile tehnice impresionează în ceea ce priveşte dimensiunea, lungimea sfântului locaş fiind de 25 metri şi lăţimea de 12 metri. Construcţia este sub formă treflată, împodobită cu o turlă impunătoare. Catapeteasma este construită din material lemnos, cu baza de rezistenţă din tencuială, cu patru spaţii decorate pentru icoanele împărăteşti. Naosul prezintă prin construcţie două abside, turla (cu 10 ferestre verticale), iar pronaosul are boltă sub formă de arcă, cu despărţire (la cafas). Pronaosul este separat de pridvor printr-o uşă despărţitoare. Tot în pridvor se mai găsesc şi două camere confesionale. În anul 2006 au fost făcute câteva lucrări de reparaţii şi consolidare a temeliei.
După 46 de ani de slujire preoţească, preotul paroh Grigorie Marinică s-a retras la data de 1 octombrie 1974. Pe perioada slujirii sale a fost ajutat de cantorii Ioan Ciobanu şi Nicolae Soceanu. Între 1974 şi 2004, timp de 30 de ani, slujirea preoţească a fost oficiată de către nepotul părintelui Marinică, preotul Dumitru Popescu, care s-a pensionat în 2004. Din mai 2004 până în noiembrie 2004, parohia a fost suplinită de pr. Vasile Dumitru, iar din 20 noiembrie 2004 este preot paroh Ioan Ciobanu.